Detail aktuality

O Památku roku mohou letos nově hlasovat lidé na Facebooku

06.02.2023 16:45

Další ročník soutěže Památka roku vyhlašuje Liberecký kraj. Toto prestižní ocenění uděluje již od roku 2016 vlastníkům kulturních památek, kteří je obnovili v co nejvíce původní podobě. Ocenění se skládá ze skleněné plakety a daru ve výši 50 tisíc korun. O vítězi rozhoduje šestičlenná odborná komise.

Nyní nově mohou lidé nominovat své favority – prostřednictvím hlasování na facebookovém profilu REGION LIBEREC. Hlasování potrvá od 22. května do 4. června a tři vylosovaní hlasující obdrží věcné ceny, stejně jako vlastník vítězného objektu.

„Chceme do rozhodování zapojit mnohem více i veřejnost. Vím, že si lidé obnov všímají a že je oceňují. Budu proto ráda, když se budou rozhlížet už s vědomím možnosti nominace jimi vybrané v loňském roce obnovené památky nebo dokončené etapy její obnovy,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje. Klasické nominace je možné podávat v elektronické podobě od 1. února  do 30. dubna tohoto roku.

V roce 2021 získala ocenění Památka roku škola v Komenského ulici v Jilemnici, v roce 2020 zvítězil bytový dům v Korejské ulici v Jablonci nad Nisou, v roce 2019 bylo ocenění uděleno sídlu společnosti Lasvit v Novém Boru, o rok dříve ho získal kostel Povýšení sv. Kříže v Jablonci nad Nisou.

Roky 2017 a 2016 byly unikátní, neboť ocenění obdržely hned dvě kulturní památky. V roce 2017 to byla papírna v Hamru na Jezeře a zámek Navarov, v roce 2016 se vítězi staly Dolení mlýn v Bradlecké Lhotě a zámek Svijany. První památkou roku v Libereckém kraji je bývalá sýpka v Černousích.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login