Detail aktuality

Netrapte zvířata, prosí návštěvníky české zoologické zahrady. Včetně liberecké

25.01.2024 7:37

K iniciativě zoologické zahrady Hluboká, která zveřejnila video upozorňující na neukázněné chování návštěvníků zoologických zahrad, jež může mít pro zvířata často fatální následky, se pčipojila zoo v Liberci. Jde o reakci na loňský tragický úhyn březí losice, kterou návštěvníci zabili podáním nevhodné potravy.

Hlas i tvář videu propůjčil Karel Roden, který tuto osvětovou činnost podpořil na základě osobních zkušeností z pohledu nadšeného chovatele zvířat. Problém se totiž zdaleka netýká pouze zoologických zahrad, ale také například soukromých chovatelů koní a podobně. K této iniciativě se připojily i další tuzemské zoologické zahrady s cílem oslovit a informovat co nejširší veřejnost a snížit tak počty zvířat zbytečně trápených nevhodným nakrmením.

„Zvířata v moderních zoologických zahradách jsou krmena vyváženou stravou. Chovatelé se zároveň snaží jejich krmení co nejvíce přiblížit přirozené potravě, kterou najdou ve volné přírodě. Na optimalizaci krmných dávek a jejich vyváženosti nejen pro druh, ale i pro konkrétní jedince, se pracuje i několik let,“ řekla zooložka zoo Hluboká Markéta Jariabková. Řada druhů v zoologických zahradách jsou takzvaní potravní specialisté. To znamená, že se živí pouze vybranou potravou a cokoliv jiného jim může způsobovat i dlouhodobé zdravotní potíže, v nejhorších případech i smrt. To byl bohužel i případ uhynulé losice ze zoo Hluboká, která čekala 2 mláďata.

Bohužel i přes veškerá upozorňování a napomínání se jak v zoologických zahradách, tak v soukromých chovech stále najdou návštěvníci či kolemjdoucí, kteří krmí cizí zvířata vším, co najdou po kapsách, a zvířata tak v podstatě týrají. „Tímto videem se snaží zoologické zahrady apelovat na to, aby se lidé ke zvířatům chovali ohleduplně a nezpůsobovali jim zbytečnou bolest,“ dodal ředitel zoo Hluboká Vladimír Pokorný.

Video si lze stáhnout na odkazu https://1url.cz/@video.hluboka+

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login