Detail aktuality

Nejhezčími místy Českého ráje provede Zlatá stezka

15.10.2020 12:09

Jak poznat nejkrásnější a nevýznamnější místa Českého ráje? Výpravou po Zlaté stezce, která tyto vyhledávané turistické oblasti již po dlouhá desetiletí spojuje. Červená turistická značka se vine v celkové délce 103 kilometry krajinou od Mladé Boleslavi do Jičína, překonává údolí, skalní města, vrchy, potoky, ale i středověké hrady a borovicové lesy.

„Zlatá stezka je trasa, kterou si lze rozdělit na několik pěších túr a strávit tak v půvabném území Libereckého kraje klidně i týdenní dovolenou,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Historie této trasy má své prvopočátky již v druhé polovině 19. století po výletě Vojty Náprstka do Prachovských skal, a také díky založení Klubu českých turistů. Tehdy se Český ráj začal stávat jedním z prvních míst, kde se začalo budovat značení pro turisty, vyhlídky i restaurace.

Pojem Zlatá stezka, včetně popisu jeho dílčích úseků, se poprvé objevil v publikaci Klubu Českých turistů v roce 1937. Ještě před válkou o ní vznikl také propagační film. Současná Zlatá stezka doznala oproti někdejší historické řadu změn, například kvůli změně charakteru zemědělské půdy po válce, výstavbě silnic či těžbě písků. Zničen byl například úsek mezi Troskami a Prachovskými skalami.

Červeně značená trasa na turistické mapě vede z Mladé Boleslavi přes Bakov nad Jizerou, Mnichovo Hradiště, Valečov a Drábské světničky k Příhrazům a odtamtud na Kost, Nebákov a  Dolní Mlýn, přes Trosky, Hrubou Skálu a Valdštejn na Turnov. Odtamtud pokračuje směrem na Frýdštejn, Malou Skálu,  Besedice, Kozákov a Tábor až do Královéhradeckého kraje na Železnici  a do Jičína. Lze se na ni kdekoliv napojit a absolvovat jen vybranou část.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login