Detail aktuality

Naučná stezka provede horním tokem Černé Nisy

01.03.2024 8:58

Horní tok řeky Černá Nisa turistům představuje naučná technicko-přírodní stezka v Jizerských horách. Její prezentace se zaměřuje na lesnictví, ochranu přírody, zoologii a techniku.

„Příroda nás láká k výletům a návštěvám krásných míst v našem kraji. Není tu ale primárně pro vyplnění našeho času. Její význam a funkce je třeba lidem představovat a vysvětlovat návštěvníkům, jak se mají v přírodě chovat. K tomu je nutná spolupráce ochrany přírody a těch, kteří připravují a organizují turistickou nabídku. Naučné stezky jsou jednou z cest, jak to udělat,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Trasa vede ze Sedla Maliníku po trase podzemního přivaděče vody z přehrady na Černé Nise, který míří tříkilometrovým kanálem do objektu označovaného jako vodní zámek. Odtamtud voda padá kilometr dlouhým potrubím na turbíny vodní elektrárny Rudolfov, vybudované po stavbě přehrady v letech 1924–1927. 

Druhá část naučné stezky vede po dřevěném chodníku na levém břehu vodního díla, které bylo vybudováno v letech 1902–1905 jako akumulační nádrž chránící údolí pod přehradou před povodňovým nebezpečím. Ačkoliv se jedná o umělou stavbu, v přírodním rámci okolí vzbuzuje představu kanadských či skandinávských horských jezer.

Třetí část míří po hranici velmi cenného území zdrojnice Černé Nisy, které se rozprostírá v údolí pod Olivetskou horou ve výšce cca 820 metrů. Jedná se o významnou neporušenou zónu s výskytem tetřívka obecného. Naučná stezka končí na Hřebínku na rozvodí povodí Černé Nisy a Smědé. Stezka je významným připojením turisticky exponovaného Bedřichova na centrální trasu Hřebenovky na Hřebínku.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login