Detail aktuality

Na kole kolem Liptákova

02.11.2017 6:52

O tomto víkendu vám doporučuji výlet po stopách českého génia Járy Cimrmana.  Liberecký kraj je hrdý na to, že mohl být místem působení Největšího Čecha.

Na kole kolem Liptákova

Cyklostezka Járy Cimrmana byla vybudována v místech, která jsou nerozlučně spjata s působením velikána naší historie, kterého bohužel nikdy nikdo neviděl.  Na trase je devět zastavení, která Cimrmana představují jako stavitele, vizionáře, svědka, pedagoga a sportovce, objevitele, rádce, proroka a světoběžníka.

Most Járy Cimrmana, Návarov (Jára Cimrman Stavitel)

V Návarově stojí první důkaz Cimrmanovy přítomnosti ve zdejším kraji. Dodnes se zde dochovaly zbytky pilířů, jediného co zbylo z Cimrmanova snu spojit oba břehy Kamenice mostem. Sen zůstal snem, údajně proto, že se lidé na obou březích nedokázali dohodnout.

Místo vize, Boží muka u křižovatky nad Bohdalovicemi (Jára Cimrman Vizionář)

Na druhé zastávce, u křižovatky nad Bohdalovicemi, se mistr kdysi zastavil a dal místním lidem cennou radu, aby místo lopoty s bramborami zbohatli na rýžování zlata ve zdejším potoce podél olší. Důkazem, že se lidem Cimrmanova rada vyplatila, je i název obce, jež se na památku zlaté historie nazývá Zlatá Olešnice.

Hospoda U Labutě, dnes hotel Grand v Tanvaldu (Jára Cimrman Svědek)

Příhodu, kdy se Cimrman v hospodě U Labutě stává svědkem rvačky, načež ze dveří putyky vybíhá cikán s kudlou v zádech, popisuje tabule na zastávce u hotelu Grand v Tanvaldě. Událost zanechala v umělecké duši Cimrmanově takový dojem, že ji použil ve své divadelní hře Vizionář. Ta, spolu s hrou Posel světla, byla objevena v lesovně pod Mariánskou horou vědeckým kolektivem v čele s doktorem Svěrákem a profesorem Smoljakem.

Český Šumburk (Jára Cimrman Pedagog a sportovec)

Pedagogický odkaz Cimrman zanechal na Českém Šumburku. Tady pokračoval v šíření českého vlastenectví v jazykově převážně německém Tanvaldu. Působil v jednotřídce a děti i dospělé vedl ke sportu. Věhlas získaly především jeho sportovní disciplíny alá závody v zimníku, s batohem či kufrem. Pracoval zde také na novátorských pedagogických postupech. Coby vizionář žáky připravoval na neodvratný technický pokrok (učil je telefonovat). Coby realista zase vyvinul metodu, jak se vypořádat s vrtkavostí dětské pozornosti. Předem totiž určil, kolik procent učiva mohou žáci zapomenout a kolik si musí pamatovat.

Pomyslná hranice Liptákova, Desná - Sladká Díra (Jára Cimrman Objevitel)

Sladká díra, místo, které mu učarovalo a navždy se vrylo do jeho paměti a srdce. Je to místo prvního setkání s Marijánkou, jeho láskou, údajně prý paní nadlesní Šmorancovou.

Mariánky touha, schody na Mariánskou horu (Jára Cimrman Rádce)

Neustálá touha po Marijánce, která bydlela na kopci, přivedla Cimrmana k dalšímu nápadu… Do kopce je lépe po schodech, aneb Jdeš po rovině a jdeš vlastně do kopce. Občané Desné chtěli původně lanovku, kterou jim rozmluvil…

Zlá předtucha, Protržená přehrada - vyhlídka (Jára Cimrman Prorok)

Informační tabule na vyhlídce Protržené přehrady připomíná, že český génius již při stavbě přehrady prorokoval blížící se tragédii. Z konstrukce hráze totiž ihned poznal, že dlouho nevydrží. Bohužel, stalo se mu jako již mnohokrát, že mu tehdy nikdo nenaslouchal.

Pohled do Slezska, Vlašský hřeben Kořenov (Jára Cimrman Světoběžník)

Předposlední zastavení je na Vlašském hřebenu v Kořenově. Toto místo bylo rozhodujícím faktorem v Cimrmanově rozhodnutí, vydat se vstříc novým dobrodružstvím v dalších zemích.

Poslední stopa, hranice Jizera - Orle (Jára Cimrman Na rozhraní)

Pátrání po Cimrmanových stopách končí na hraničním přechodu Jizera – Orle. Stejně jako jeho pouť začala na mostě, tak i na mostě skončila.

Mapa trasy: 1url.cz/CtgYL

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login