Detail aktuality

Muzeum Českého ráje ukáže nejzajímavější přírůstky do sbírek za 10 let

28.05.2020 14:03

99 nej. Pod tímto názvem lze do 5. července zhlédnout v Kamenářském domě, jenž je součástí Muzea Českého ráje v Turnově výstavu, představující nejzajímavější akvizice neboli přírůstky do sbírek za posledních deset let.

„Jedná se o nákupy a dary od turnovských občanů i příznivců turnovského muzea ze vzdálenějších regionů,“ uvedla Vladimíra Jakouběová, ředitelka muzea.

Na přípravě výstavy se podílela všechna odborná oddělení muzea. Zastoupeny zde proto jsou obory mineralogie, archeologie, historie, etnografie i dějiny umění. Každý z unikátních exponátů vypráví příběh o svém původu, o době svého vzniku i osudu, který jej zavál do Muzea Českého ráje v Turnově. Jedinečné exponáty, jejichž část dosud nebyla veřejně k vidění, doplní vyprávění o roli muzea jako paměťové instituce a důležitosti sbírkotvorné činnosti.

„Předměty, které se prostřednictvím lidí, kteří jej muzeu poskytli, mohou svůj příběh vyprávět dále  a seznamovat tak návštěvníky s novými poutavými fakty. Na výstavě se objeví mimo jiné jedinečné sbírka achátů, zkamenělin i archeologické nálezy z nestarších dob osídlení Turnovska a okolí," přiblížila kurátorka výstavy Michaela Havelková.

Jedním z vystavených nálezů bude známý poklad stříbrné pražských grošů Václava II. a Jana Lucemburského. Návštěvníci dostanou možnost nahlédnout do cenných písemností včetně Melantrichovy Bible z roku 1577. Nebudou chybět skvosty z řad pojizerských krojů. „Turnovskou každodennost začátku 20. století přiblíží vybavení turnovské cukrárny mistra Jíny či fotografického atelieru Hendrych,“  poznamenal historik David Marek. Milovníci umění se zde budou moci pokochat obrazy i moderními šperky.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login