Detail aktuality

Můj pravý život je uložen v mém díle

15.12.2017 7:34

Citát v nadpisu přesně vystihuje asi největší osobnost naší výtvarné a literární kritiky, Františka Xavera Šaldu. V roce 2017 uplynulo 150 let od narození a 80 let od úmrtí důležitého českého literáta a kritika F. X. Šaldy. V liberecké Oblastní galerii je jeho umělecká kritika připomenuta samostatnou výstavou.

Umělecká kritika tvořila důležitou část Šaldovy činnosti. Věnoval se jí po celý svůj život a publikoval ji v uměleckých časopisech i vlastním Zápisníku. Komorní liberecká výstava ukazuje díla klasické české moderny právě v souvislosti s Šaldovými kritikami. „Některé autory, jako byl např. Miloš Jiránek, Šalda velmi obdivoval, a o to k nim byl přísnější,“ hodnotí Šaldovu tvorbu autorka výstavy Anna Habánová a dodává: „Pro výstavu se podařilo zapůjčit významná díla od Jana Zrzavého z ostravské galerie, po dlouhé době si návštěvníci budou moci prohlédnout díla Miloše Jiránka a Josefa Šímy z depozitáře liberecké galerie. Velkou radostí jsou potom krásné oleje Antonína Slavíčka z galerie v Roudnici nad Labem.“

Součástí výstavy je také video, časosběrný dokument ze Šaldova náměstí, který má návštěvníka přivést k zamyšlení nad důstojností připomenutí osobnosti F. X. Šaldy ve městě pod Ještědem. Habánová uznává, že není příliš lichotivý: „Šaldovo náměstí nikdy náměstím nebylo, po zbourání původní zástavby vznikla křižovatka a nedomnívám se, že je šťastně pojmenovaná.“

František Xaver Šalda (22. 12. 1867 Liberec – 4. 4. 1937 Praha) byl český literární a výtvarný kritik, novinář a spisovatel. Narodil se v Liberci do rodiny poštovního oficiála Františka Šaldy a Marie rozené Kleinerové. Rodina se s otcovou službou brzy přestěhovala do Čáslavi. Od roku 1878 jako student gymnázia a posléze práv žil v Praze. Po vzniku Československa působil jako profesor románských literatur na Filozofické fakultě Karlovy univerzity v Praze. Jako uznávaný literární kritik, který z kritiky vytvořil samostatný literární útvar, se významně zasloužil o vývoj kritického myšlení o literatuře.

Šaldův přínos pro obor je nepopiratelný. Počátky umělecké kritiky je možné nalézt v roce 1895, kdy se podílel na formulaci Manifestu české moderny. Jeho následné soustavné studium evropského umění mu umožnilo hodnocení a interpretaci formující se moderní české výtvarné tvorby.

Oblastní galerie Liberec je příspěvkovou organizací Libereckého kraje. Galerie je otevřená denně od 10 do 17 hodin, ve čtvrtky do 19 hodin. Každý čtvrtek galerie nabízí vstup zdarma.

 

Anna Habánová (724 834 554, anna.habanova@ogl.cz)

 

Zahájení ve čtvrtek 14. 12. 2017 v 17:30

Výstava je otevřena do neděle 4. 3. 2018.

Komentované prohlídky s autorkou výstavy Annou Habánovou se konají 25. ledna 2018 v 10:30 a 17:00 hodin.

 

Doprovodný program pro základní a střední školy probíhá od 15. ledna do 23. února 2018.

 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login