Detail aktuality

Liberecký kraj vypisuje soutěž o památku roku 2020

14.01.2021 7:36

Na zajímavé obnovy kulturních památek a zajímavé stavby v kraji, jež si zaslouží pozornost, odkazuje soutěž Památka roku Libereckého kraje, kterou Liberecký kraj každoročně vyhlašuje. Letos se uskuteční již pošesté.

„Podmínkou účasti v soutěži je dokončení celkové obnovy nebo ucelené etapy rekonstrukce nemovité kulturní památky v kalendářním roce, za nějž je cena udělována, tedy v roce 2020. Podmínkou je, aby se vlastník samotný podílel na obnově nejméně padesáti tisíci korun,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně hejtmana pro resort kultury, cestovního ruchu a památkové péče.

Soutěž má jednu kategorii, do které spadá stavební obnova i restaurování nemovité kulturní památky. Cena sestává z pamětní desky s nápisem Památka roku 2020 Libereckého kraje určená k umístění na vítězném objektu. Jeho vlastník k tomu obdrží finanční odměnu ve výši padesát tisíc korun.

Příjem elektronických přihlášek začne 1. února a potrvá do 30. dubna tohoto roku. Vítěze soutěže vybere odborná komise, složená ze zástupců Libereckého kraje a Národního památkového ústavu. Slavnostní udělení ceny a předání výhry pořadatelé plánují letos v létě.

Na území Libereckého kraje se nachází 2.248 nemovitých kulturních památek, z nichž je celkem 39 na seznamu těch ohrožených. „Když se lidé seznámí s pozitivními příklady obnovy, může se stát i to, že si nějakou nemovitost v Libereckém kraji zakoupí a kulturní památku posléze v podstatě zachrání. Tak tomu bylo například u Kittelova domu, zámku Návarov a několika lidových staveb ve Žďáru u České Lípy,“ řekla Květa Vinklátová.

Loni se vítězem soutěže Památka roku Libereckého kraje stala rekonstrukce a dostavba sídla sklářské společnosti Lasvit v Novém Boru, o rok předtím to byla restaurátorská obnova štukových omítek a výmalby kostela Povýšení sv. Kříže v Jablonci nad Nisou. Předtím to byly například rekonstrukce fasád papírny číslo popisné 5 v Hamru na Jezeře, obnova zámku ve Svijanech či obnova sýpek hospodářského dvora bývalého zámku v Černousích.

Cenu za obnovy památek v rámci celé České republiky udílí pod názvem Patrimonium pro futuro neboli dědictví pro budoucnost Národní památkový ústav, popřípadě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska jako Památku roku. Na regionální úrovni však toto ocenění chybí, proto se Liberecký kraj rozhodl tuto situaci v regionu změnit.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login