Detail aktuality

Liberecký kraj podpoří obnovu památek více než 14 miliony

19.05.2021 11:19

Více než deset milionů korun z dotačního fondu a přes čtyři miliony v individuálních dotacích vynaloží Liberecký kraj na obnovu vybraných památek. Peníze poputují například na opravu střechy na raspenavském kostele, renovaci fasády na historickém domě v Novém Boru či obnovu areálu poutního kostela Navštívení Panny Marie v Horní Polici.

V programu Záchrana a obnova památek, do něhož se přihlásilo 103 žadatelů o dotaci, je vyčleněno 10.245.000 korun. „Podle stanovených kritérií programu získalo nejvyšší bodové ohodnocení 52 žádostí. Sedmačtyřicet jich obdrží podporu v plné výši, u pěti byla výše dotace snížena kvůli vyčerpání peněz z programu,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně hejtmana pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Z téhož důvodu nemohlo být podpořeno ještě dalších čtrnáct projektů, které taktéž splnily podmínky programu. „Navrhujeme je zařadit do zásobníku a podpořit v případě, že se částka v programu Záchrana a obnova památek navýší nebo některý z příjemců, jimž byla dotace přiznána, peníze nakonec odmítne,“ vysvětlila Vinklátová.

Z programu například míří 300 tisíc na restaurování vitráží ve vzorkovně malírny okenních skel v Okrouhlé na Českolipsku, opravené nádvoří a nová okna za tutéž částku získá zámek ve Stvolínkách, čtvrtmilion se využije na záchranu vzácných varhan v Bozkově u Semil, díky třísettisícové dotaci získá novou střechu barokní Azyl v Hrádku nad Nisou a 258 tisíc korun pomůže ke zkrášlení sokolovny v Jablonci nad Nisou.

Kraj uspokojí také individuální žádosti; čtyři projekty podpoří ze svého rozpočtu částkou 2.500.000 korun. Na opravu střechy kostela Nanebevzetí Panny Marie v Raspenavě, jejíž rozpočet činí 1,3 milionu, půjde z kraje 650 tisíc. Obnovu areálu poutního kostela Navštívení Panny Marie v Horní Polici ve výši 12,7 milionu podpoří kraj sedmi sty tisíci. Kostel v Horní Polici s ambitem, farou a zvonicí je významnou, památkově chráněnou dominantou krajiny. Liberecký kraj obnovu tohoto místa systematicky podporuje, v roce 2019 věnoval milion korun a vloni milion a půl,“ doplnil hejtman Martin Půta.

Opravou krovu a stropu projde díky krajské dotaci též kostel Mistra Jana Husa v České Lípě. Rozpočet je 2,5 milionu, dotace z kraje činí 650 tisíc. Výměna střešní krytiny čeká kostel svatého Petra a Pavla v Semilech. Náklady by měly být 1,2 milionu, dotace 500 tisíc korun.

Dotace na tři obnovy, a sice na první etapu rekonstrukce brusírny skla v harrachovské sklárně Novosad a syn (půl milionu), další etapu rekonstrukce zámku Vartemberk ve Stráži pod Ralskem (půl milionu) a na poslední část obnovy Kaple sv. Jana Nepomuckého (půl milionu) budou zastupitelstvu kraje předloženy k odsouhlasení za měsíc.

Pro Liberecký kraj je záchrana ohrožených památek jednou z priorit. V loňském roce ji podpořil více než 7 miliony korun, určených na rekonstrukce a opravy kostela v Horní Polici, kostela sv. Vavřince a Zdislavy v Jablonném v Podještědí, sušárny chmele v Dubé, Beranova hostince v Trávníčku, zámku Stvolínky, kaple Božího hrobu v Liberci, kostela sv. Martina ve Zlaté Olešnici, dlážděné cesty v Bořejově. V průběhu roku reagoval Liberecký kraj velmi rychle na havárii, která nastala na věži kostela Navštívení Panny Marie v Hejnicích, a podpořil 1 milionem korun výrobu repliky báně nad kopulí kostela.

Za poslední čtyři roky podpořil kraj individuálními dotacemi ve výši 19,3 milionu opravy a rekonstrukce 26 památek. Od roku 2018 až do letoška přispěl kraj 258 žadatelům o dotaci a prostřednictvím programu Záchrana a obnova památek celkem rozdělil 51,5 milionu korun.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login