Detail aktuality

Křišťálové údolí zpestřuje také sklárna ve Frýdlantském výběžku

11.05.2021 7:13

Ve Frýdlantském výběžku působí umělecká sklářská huť Spider Glass. Patří k obci Heřmanice už od roku 1990 a věnuje se ruční výrobě doplňků a šperků. Hlavním technologickým postupem je takzvané spékaní a lehání skla neboli fusing. Ve svých půdních prostorách má firma rozsáhlou galerii ateliérové produkce skla a šperku.

Návštěvníci malebné vesničky na Frýdlantsku u polských hranic by neměli opomenout sklářský ateliér, kde uvidí celý provoz s velkou fusingovou pecí a brusírnou skla, stejně jako ukázky skleněných výrobků a rozmanitých šperků v ateliérové galerii.

„Na Frýdlantsku ojedinělý sklářský atelier láká návštěvníky nejen na to, že si mohou něco ze skla vyrobit, ale i na adventní trhy, kam se sjíždí celý kraj. Mě pokaždé při návštěvě překvapí nové výrobky a také vřelá atmosféra, která tam panuje,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

V počátcích se v ateliéru navrhovaly a vytvářely skleněné interiéry. Nyní se specializuje na originální ručně zhotovené skleněné šperky, jakými jsou náramky, přívěsky, náušnice, dále na užitkové sklo do domácnosti – mísy, vázy, popelníky, svícny či talíře, i na monumentální objekty ze skla: interiérové plastiky a skleněné stěny.

Ateliér vyváží svá díla do evropských zemí a zámoří. Z dílny v Heřmanicích pocházejí například skleněná křtitelnice katedrály v Rotterdamu, světelné rampy hotel v Singapuru, monumentální lustry Dallas USA či skleněný bar jistého hotelu v Polsku.  Skláři z Frýdlantska doposud vystavovali v galeriích v Německu, Polsku, Holandsku, Francii a Arabských Emirátech.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login