Detail aktuality

Krajská vědecká knihovna v Liberci se opět zapojí do Dnů české a německé kultury

17.10.2017 11:51

http://www.tschechische-kulturtage.de/dresden/cz/

Krajská vědecká knihovna v Liberci se dlouhodobě účastní Dnů české a německé kultury, které se konají s podporou Nadace Brücke-Most Stiftung. Do letošního 19. ročníku, který probíhá od 26. října do 12. listopadu, se připojila jako jediný zástupce za Liberecký kraj. „Liberecký kraj je hraničním krajem s Německem a je samozřejmé, že obyvatelé na obou stranách hranice mají zájem o kulturu, historii a život svých sousedů. Podobné akce nás sbližují a pomáhají ty hranice stírat. Liberecký kraj vítá a podporuje takovou iniciativu svých organizací.“, podotýká Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Knihovna každoročně přispívá k programu těchto dnů tím, že připraví česko-německý program. V minulých letech se podařilo uspořádat ve velkém sále knihovny divadlo či koncert německých umělců, autorská čtení, větší množství přednášek, promítání filmů. Program zpestřily i výstavy, v loňském roce se velmi vydařila výstava panenek oblečených do lužickosrbských krojů doprovázená přednáškou na stejné téma. „Chceme tím přispět k poznání jazyka a kultury našich sousedů a přiblížit nám, Čechům, zajímavé turistické cíle a místa v Německu.“, uvedla ředitelka knihovny Blanka Konvalinková.

„Letos začínáme už 20. 10. 2017 v 17 hodin, ještě před oficiálním zahájením DČNK. Liberecký program zahájí výstava a přednáška na téma VIA SACRA – cestování bez hranic. Přednášky se ujme jeden ze zakladatelů této turistické stezky, bývalý ředitel žitavských muzeí Volker Dudeck.“, doplnila Konvalinková. Via Sacra vede po jedinečných sakrálních stavebních dílech a uměleckých pokladech rozmístěných v Trojzemí Německa, Polska a České republiky. Přednášku doplní výstava fotografií regionálních fotografů.

Na 23. 10. 2017 od 18.00 je připraven německý film určený hlavně mladým lidem s názvem FAKJŮ PANE UČITELI (Fack Ju Göhte), což je komedie o zlodějíčkovi, který se nedobrovolně stal učitelem na Goetheho gymnáziu, kde pro to, aby zkrotil neukázněné teenagery ve třídě 10. B, používá sice drastické, ale účinné metody.

Program letošních Dnů české a německé kultury v Liberci uzavře 3. 11. 2017 od 18 hodin komorní koncert výrazné liberecké violoncellistky Vladimíry Sanvito. Během večera s prostým názvem VIOLONCELLO zazní skladby českých a německých hudebních skladatelů, mj. Johanna Sebastiana Bacha, Antonína Dvořáka, Bohuslava Martinů, Roberta Schumanna. Paní Vladimíru Sanvito na klavír doprovází Jiřina Goldsteinová.

Kompletní program 19. ročníku Dnů české a německé kultury lze najít zde:

http://www.tschechische-kulturtage.de/dresden/cz/programm/index.php

TZ: Krajská vědecká knihovna v Liberci

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login