Detail aktuality

Krajská vědecká knihovna rozšřuje nabídku kurzů. Přiblíží 3D tisk i fake news

07.02.2022 14:32

Na rozšiřování nabídky vzdělávacích programů pro veřejnost, a to virtuálních i prezenčních, pracuje v poslední době Krajská vědecká knihovna v Liberci. V nové nabídce školení tradiční témata, kterými jsou čtenářská a informační gramotnost, doplní témata nová, a to mediální gramotnost, trénování paměti nebo problematika 3D tisku. 

„Snažíme se o posilování role knihovny jako instituce nabízející neformální vzdělávání školám i veřejnosti. Reagujeme tak nejenom na aktuální trendy  v oblasti rozvoje knihovních služeb, ale také na poptávku našich uživatelů,“ uvedla Dana Petrýdesová, ředitelka knihovny.  

První novinka ve vzdělávacích kurzech knihovny, seznamovací lekce s 3D tiskem, je určena všem zájemcům. Lektoři účastníkům vysvětlí, o co jde, co je to modelování a další zajímavosti, nebude chybět ani praktická ukázka. Kromě úvodních lekcí nabízíme také volná konzultační odpoledne pro již zkušené tiskaře. K dispozici jsou tiskárny Průša a TriLab. Na vybranou lekci se zájemci mohou registrovat v kalendáři akcí na webu knihovny.

Od února také knihovna nově zahajuje cyklus on-line školení, v němž představí elektronické zdroje a digitální knihovny ze své nabídky, které lze pohodlně využít doma či kdekoliv jinde po internetu prostřednictvím vzdáleného přístupu. Zájemci si mohou vybrat z různých tematických okruhů: noviny a časopisy, odborné články, e-knihy, hudba i české digitální knihovny. Vše o kurzech a přihlášení se nalézá na webu knihovny v kalendáři akcí nebo vsekci aktualit. Kurz probíhá na platformě ZOOM. 

Od března do května 2022 chystá liberecká knihovna dále cyklus přednášek, besed a workshopů pro seniory, který bude zaměřený na rozvoj mediální gramotnosti a kritického myšlení. Odborní lektoři účastníkům pomohou lépe se orientovat v současné záplavě informací a naučí je správně je vyhodnocovat. V průběhu kurzu navštíví frekventanti redakci Českého rozhlasu Liberec, budou hovořit o fake news a také absolvují praktický nácvik ověřování informací. Podrobnosti o programu budou zveřejněny na webových stránkách knihovny.    

Poslední novinkou jsou pravidelné kurzy trénování paměti. Společně s certifikovanou trenérkou paměti si účastníci budou nejenom povídat o paměti, ale hlavně se učit a trénovat různé techniky. Cyklus započne v březnu na pobočce Králův Háj a postupně se objeví na všech dalších pobočkách včetně hlavní budovy.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login