Detail aktuality

Krajská přehlídka ochotníků se ponese opět v komediálním duchu

18.02.2019 12:23

Divadelní spolek J. K. Tyl Lomnice nad Popelkou připravil pro příznivce divadla 22. ročník Krajské přehlídky ochotnického divadla Jizerské oblasti. Proběhne od čtvrtka 28. února do neděle 3. března. Vstupenky v jednotné ceně 70 korun lze zakoupit vždy hodinu před začátkem představení v pokladně Tylova divadla.

Program letošní přehlídky:   

Čtvrtek 28. února v 19.30 hodin: D. Hrbek, P. Svojtka, J. Janků: NAROZEN 28. ŘÍJNA. Hra z doby první republiky. Humorné vyprávění o osudech malé české rodiny, kterou to největší štěstí, narození syna, potkalo přímo v den vzniku nové republiky, 28. října 1918. V příběhu protkaném dobovými písničkami od K. Hašlera po J. Ježka, provedenými divadelní kapelou Tyl, ožívají laskavé a humorné postavy, které si hledají své místo v nově vzniklé zemi. Idylické roky střídá hrozba hákového kříže a vše směřuje až k osudnému září 1938, které prověří i charakter hlavních postav této humorné hry s hořkým koncem. Uvede DS J. K. Tyl, Lomnice nad Popelkou, režie: Petr Sádek.

Pátek 1. března v 10.15 hodin (představení pro školy): Z. Podskalský. K. Svoboda, L. Štaidl: NOC NA KARLŠTEJNĚ. Hudební komedie. Jeden z nejznámějších a nejoblíbenějších českých muzikálů je  půvabnou komedií o císaři Karlu IV. a jeho hradu Karlštejn, na němž podle údajného zákazu nesměly přebývat ženy. Uvede DS J. K. Tyl, Lomnice nad Popelkou a ZLOM, režie: Veronika Sádková, hudební režie: Pavel Hrdina.

Pátek 1. března v 17.00 hodin: M. Doležalová, R. Vencl: MALÁ DOMŮ. Fotbalová komedie. Fotbalovému týmu hrajícímu nejvyšší soutěž hrozí pád do druhé ligy. Aby hráči odvrátili tuto hrozbu, musí splnit nemožný úkol – porazit v posledním zápase sezóny tým, který hraje o první místo tabulky. Představenstvo klubu dává trenérovi nůž na krk a chce, aby za každou cenu dovedl mužstvo k výhře. Jenže to se snadněji řekne, než udělá. Těžko můžete uspět, když váš kádr táhne přestárlý kapitán, hrající poslední zápas v kariéře, a obranu řídí syn majitele klubu, který umí sotva kopnout do balonu a myslí si o sobě, že je David Beckham. A aby toho nebylo málo, tak osudný zápas bude, poprvé v nejvyšší soutěži, pískat žena. V takovém případě se nabízí vymyslet takovou taktiku, která nemá s fotbalem společného zhola nic. Uvede DS Vojan, Český Dub (Sdružení divadelních souborů Český Dub, z.s.), režie: kolektivní.

Pátek 1. března ve 20.00 hodin: M. Doležalová, R, Vencl: ANI ZA MILION. Konverzační komedie. Jacqueline, byť provdaná za anglického velvyslance, je Francouzka tělem, duší i původem. Má dvě děti a kufřík s milionem eur, který je ochotna darovat každému, kdo si jej zaslouží. Nenávidí venkov, samotu a obyčejnost. Lambert ženatý není, manželka od něho utekla. Má duši námořníka a žije jen pro svůj maják, o který se stará čtyřiadvacet hodin denně, sedm dnů v týdnu. Co mají oba společného? No přece vůbec nic! Ale nedejme se mást prvními dojmy. V této brilantní detektivní komedii, která obě postavy svede dohromady a navěky spojí tajemstvím, je totiž všechno jinak, než se zdá – každá lež je pravdou, každá pravda lží a jisté je pouze to, že pod rouškou humoru se skrývá vrah. Uvede Divadelní soubor Pohoda, Hrádek nad Nisou, režie: Jan Sladký.

Sobota 2. března v 8.30 hodin: C. Anne: TŘI ŽENY. Činohra. Na scéně jsou tři ženy různých generací. Kromě věku je odděluje také propast společenská. Dvě se jmenují stejně – Joelle a Joelle – matka s dcerou. A s nimi starší žena – paní Chevallierová. Každá z žen hraje svou hru, každá skrývá něco, co jí není příjemné, každá se snaží přebít ostatní.   Znovu a znovu se opakují otázky, jaká je vlastně samota, jaký je život s muži a jaký bez nich, co to znamená být matkou a jaké místo je člověku ve světě určeno… A když se mladá Joelle rozhodne překročit společenskou hranici, která ji odděluje od aristokratické paní Chevalierové, a vydává se za její vnučku, začnou se všem třem ženám bortit jejich dosud pevné hranice a představy, které o světě měly. Uvede DS Vojan, Hrádek nad Nisou, režie: Žaneta Krupková.

Sobota 2. března ve 12.30 hodin: R. Thomas: OSM ŽEN. Detektivní komedie. Zasněžená venkovská usedlost, dočasně odříznutá od vnějšího světa. Pán domu je po ránu nalezen v ložnici s dýkou v zádech. V domě zůstalo osm žen, z nichž každá k němu má jiný vztah: manželka, dvě dcery, tchyně, švagrová, hospodyně, komorná a sestra. Všechny měly (samozřejmě) motiv, všechny měly příležitost, všechny jsou podezřelé z vraždy. Amatérské vyšetřování, které následuje, pochopitelně rozpoutá mohutné provětrávání rodinného špinavého prádla. Charaktery se tříbí a převracejí naruby. Ale to všechno nelze brát příliš vážně. Uvede DS J. J. Kolár, Poniklá, režie: Pavlína Holubcová.

Sobota 2. března ve 16.15 hodin:  R. Tarabusi, G. Scarnicci: OTCOVÉ SE RODÍ VE SKŘÍNÍCH. Situační komedie. Příběh o tom, jak je těžké opatřit si vyhovujícího otce. Byl jeden pan Lotario. Měl rád svou práci. Byl výrobcem ohňostrojů. Ilegálním. Měl slušnou rodinu. A dceru. Na vdávání. Ta dcera měla nápadníka. Na úrovni. Sňatek byl nabíledni.  Avšak matka toho nápadníka měla nápadně vysoké nároky. Dcera pana Lotaria je splňovala. Byla mladá a krásná. Pan Lotario je splnit nemohl. Neměl předky. Totiž jednoho. Otce. A tak, aby mohl dceru provdat, hledal ho. A našel ne ledajakého. Měl totiž erb. Šlechtický. Toho otce totiž našel náhodou… Uvede DS Tyl, Josefův Důl, režie: Karel Stuchlík.

Sobota 2. března ve 20.00 hodin: R. Thomas: PAST. Detektivní komedie. Děj se odehrává v horské chatě poblíž Chamomix. Daniel Corban ohlásí zmizení manželky, s níž žije jen krátce. Rozběhne se vyšetřování. Komisař má pochybnosti o skutečném stavu, není však schopen je prokázat běžnou cestou. S přispěním několika dalších osob vznikne absurdní situace, jakési absurdní psychodrama, v němž je Corban vystaven velkému psychickému tlaku. Ve hře se střídají komické situace s mistrovsky zvládnutými okamžiky až hororové hrůzy. Uvede DS E. F. Burian, Tanvald, režie: Vlastimil Hozda.

Neděle 3. března v 9.00 hodin: J. Vostrý: TŘI V TOM. Situační komedie. Slavná komedie uváděná v pražském Činoherním klubu – tři sestry před svým otcem tají, že jejich láska nezůstala bez následků. Rostoucí bříška svalují na neznámou nemoc. A jak to celé dopadne, když se do léčení zapojí nejen lékař, ale i zaklínači a porodní báby, za které se vydávají jejich nápadníci?  Uvede DS Studio Podio, Semily, režie: Anežka Buriánková.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login