Detail aktuality

Kraj přispěje na renovaci vitráží v obřadní síni na radnici v Rokytnici

21.08.2020 7:42

Rozebrání, vyčištění, doplnění a sestavení. Přesně v tomto pořadí se uskuteční renovace vitrážového okna na jižní straně budovy radnice v Rokytnici nad Jizerou. Jeho zrestaurování podopřil Liberecký kraj částkou 84 071 korun.

 

V plánu je také zhotovení nového rámu, který bude tvořit přesnou tvarovou a materiálovou repliku a součástí obnovy je i restaurování okenních ostění. „Jsme rádi, že se okno zachovalo ve stavu, kdy je ještě možná jeho rekonstrukce,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

 

Radnice v Rokytnici pochází z let 1902 až 1903 a z architektonického hlediska se jedná o pozoruhodnou stavbu: autoři Viktor Kraus a Kleofas Hollmann čerpali inspiraci v historizujících formách zaalpské renesance a zároveň již pracovali s tvaroslovím nastupující secese. Stavitelem byl místní Josef Hájek, který byl činný i třeba v Turnově nebo Frýdlantu.

 

Výzdoba obřadní síně a šatny v podobě zrcadel, osvětlení, vitráží, stolu a dalších dekorací a mobiliáře z roku 1971 tvoří výrazný, ze současného pohledu památkové péče hodnotný a autentický dobově autentický celek, který by měl zůstat zachován.

 

Budova radnice je v současné době využívána především jako zázemí Městského úřadu, je zde umístěno infomační centrum a ordinace lékařky. Nově byla zpřístupněna radniční věž, která umožňuje návštěvníkům výhled na okolní panorama a celé náměstí.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login