Detail aktuality

Kraj odmění poctivou nálezkyni středověké historické sošky Ježíška

06.10.2021 11:16

Poskytnutí finanční odměny za nález historického uměleckého díla schválili na svém úterním zasedání krajští radní. Záměr ještě musí posvětit krajské zastupitelstvo. Zhruba šest set let starou sošku z pálené hlíny nalezla žena při práci na zahradě v Křižanech.

Hodnotu drobné plastiky určil soudní znalec na 40 tisíc korun, poctivá nálezkyně obdrží od kraje dvacet procent, tedy osm tisíc korun. „Stává se, že někteří lidé nálezy zatají, prodají, a ty pak končí v soukromých sbírkách. Porušují zákon a kraje i stát přicházejí o cenné kulturní dědictví. Odměnu nálezcům navrhujeme vždy, a také v tomto případě se tak stalo. Důvodem je, abychom motivovali další nálezce k odevzdání budoucích nálezů,“ prohlásila Květa Vinklátová, náměstkyně hejtmana pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Umělecké dílo představuje sošku malého Ježíška bez šatů, který drží v levé ruce kouli neboli sféru, jež symbolizuje svrchovanou moc. Sošce chybí spodní část od půli stehen. Podle soudního znalce pochází z 2. poloviny, respektive konce 15. století.

Žena na plastiku narazila letos na jaře při okopávání zahrady. Po nálezu sošky byl kontaktován archeolog Severočeského muzea v Liberci Petr Brestovanský i soudní znalec se specializací na umělecká díla Ľubomír Turčan. Soška je podle zákona o státní památkové péči majetkem Libereckého kraje a bude následně předána do sbírek Severočeského muzea v Liberci, které je krajskou příspěvkovou organizací,“ doplnila Vinklátová.  

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login