Detail aktuality

Kraj hledá Památku roku pro letošek. Nominace přijímá do 30. dubna

23.04.2024 6:53

Již jen několik dní je možné přihlásit se do devátého ročníku soutěže Památka roku 2023 Libereckého kraje; termín vyprší 30. dubna. Soutěž, jejímž cílem je upozornit na úspěšné obnovy kulturních památek a poukázat na ojedinělé stavby v našem regionu, vypisuje Liberecký kraj.

„Skutečně velice stojíme o to, aby se nám hlásilo co nejvíce majitelů úspěšných obnov památek. Jejich obnovy jsou inspirací příkladem pro ostatní majitele,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovního ruchu Libereckého kraje.

Podmínkou účasti v soutěži je dokončení obnovy nemovité kulturní památky, případně její etapy, v kalendářním roce. Platí také, že vlastník se musí podílet na obnově minimálně stotisícovou částkou. Stejně vysoká finanční odměna pak čeká na výherce, stejně jako pamětní deska s označením Památka roku 2023 Libereckého kraje.

Aktuálně se na území Libereckého kraje se nachází 2248 nemovitých kulturních památek, z nichž je celkem 39 na seznamu ohrožených nemovitých kulturních památek. Pozitivní příklady obnovy mohou v praxi vést i k tomu, že v kraji někdo nemovitost koupí a ve své podstatě zachrání, jako tomu bylo například u Kittelova domu, zámku Navarov a několika lidových staveb ve Žďáru u České Lípy.

Přihlášky, nechť se podávají na krajském úřadu u odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu do 30. dubna e-mailem na formuláři, který se nachází na webu kraje. Adresa zní pamatky@kraj-lbc.cz.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login