Detail aktuality

Kozákov, ráj pro turisty i milovníky drahokamů

07.04.2021 14:34

Kdo má rád daleké rozhledy do kraje, neměl by opomenout výstup na Kozákov (744 m n. m.), který je se svými 744 metry nad mořem nejvyšší horou Českého ráje. Na vrcholu hory stojí Riegrova turistická chata, postavená v letech 1926 až 28.

V roce 1994 byla u Riegrovy chaty otevřena 40 metrů vysoká vyhlídková věž, jejíž ochoz ve výšce 24 metrů je přístupný veřejnosti. Je z něho nádherný výhled na Krkonoše, Jizerské hory, Lužické hory, Orlické hory a významné body Českého ráje. Směrem do středu Čech je možné spatřit horu Říp, Bezděz, Milešovku a při dobré viditelnosti i nejvyšší stavby Prahy – Petřín nebo Žižkovskou věž.

„Výhled z Kozákova je opravdu mimořádný. Výhodou tohoto místa je také to, že si jej lze dopřávat každý den; stačí se ubytovat na Riegrově chatě. Samozřejmě až to epidemická situace dovolí,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

Kozákov je místem, kde se schází deset značených turistických cest z různých koutů kraje, pročež lze výšlap na vrchol spojit s výletem po Zlaté stezce Českého ráje nebo do Klokočských skal. Kopec se proslavil také nálezy drahých kamenů. Již pravěcí lovci je zde sbírali a vyráběli z nich jednoduché nástroje.

Ve středověku se kameny ze zdejších nalezišť používaly například při výzdobě chrámů, zejména jaspisy byly vhodné pro mozaikové obrazy. Nejvíce kamenů se nacházelo na jižní a jihovýchodní straně; kromě jaspisů se jednalo převážně o acháty, chalcedony, záhnědy a ametysty.

Tradice zpracování drahokamů a výroba šperků žijí v tomto kraji dodnes. Až se svět vrátí zpátky do běžného režimu, bude možno jejich krásu zhlédnout v muzeu Josefa Votrubce v obci Kozákov nebo na pravidelných výstavách na obecním úřadě v Radostné pod Kozákovem-Lestkově.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login