Detail aktuality

Konference v knihovně zmapuje odkaz literáta Otfrieda Preusslera

16.10.2023 14:42

Odkaz Otfrieda Preußlera literatuře pro děti a mládež a mediální a transkulturní kontexty jeho díla. To je téma mezinárodní konference pro knihovníky, pedagogy a odborníky, která se koná  od 18. do 21. října v Krajské vědecké knihovně v Liberci.

 Letošní 19. ročník konference Současnost literatury pro děti a mládež připomene sto let od narození libereckého rodáka Otfrieda Preußlera, který většinu života prožil v Německu a tam se také proslavil zejména jako autor knížek pro děti. Vícedenní konference bude probíhat v českém i německém jazyce a Krajská vědecká knihovna v Liberci na přípravě spolupracovala s Adalbert Stifter Verein München, Ústavem české literatury Akademie věd ČR, Katedrou germanistiky Pedagogické fakulty UK a Katedrou českého jazyka a literatury Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické Technické univerzity v Liberci.

„Otfried Preussler je jedním z nejvýznamnějších rodáků našeho kraje. Autor, kterého znají děti po celém světě. Jeho knihy pro děti nestárnou a uchvacují další a další generace. Jsem ráda, že se Krajská vědecká knihovna v Liberci stala významným místem připomínky tohoto skvělého autora a jeho díla,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Konference je rozdělena do dvou částí. První bude určena zejména knihovníkům, pedagogům a odborné veřejnosti a koná se ve dnech  18. a 19. října. Jejím tématem je  Odkaz Otfrieda Preußlera literatuře pro děti a mládež. Druhá, literárně-vědní část 20. a 21. října s názvem Otfried Preußler (1923–2013): Mezi mnoha světy je určena převážně odborné veřejnosti a věnovat se bude mediálním a transkulturním kontextům autorova díla.

První konferenční den bude po slavnostním zahájení pokračovat příspěvky odborníků a dvěma tematickými workshopy. Zakončen bude projekcí filmu Malá čarodějnice, na který je pozvána široká veřejnost. Následující den je v rámci doprovodného programu nabídnuta literární vycházka městem s názvem Přes pole a pak doleva: po stopách O. Preußlera, připravená pracovníky knihovny.

Německá strana zahájí konferenci ve čtvrtek 19. října promítnutím animovaného filmu Karla Zemana Čarodějův učeň. V pátek proběhne slavností oficiální zahájení za účasti náměstkyně pro kulturu LK Květy Vinklátové a německého velvyslance Andrease Künne. Ve dvou dnech posluchači vyslechnou 17 příspěvků od českých i německých odborníků. V neděli 22. října bude i tato část konference zakončena literární vycházkou tlumočenou do německého jazyka.

Cílem konference je poukázat na tvorbu Otfrieda Preußlera v česko-německém kulturním kontextu a připomenout jeho význam pro vývoj literatury pro děti a mládež.

„Liberecká konference má již svou tradici a po odborné stránce byla vždy vysoce hodnocena, o čemž svědčí stabilní návštěvnost a vracející se účastníci. Proto nás velmi těší, že letošní ročník můžeme nabídnout ve spolupráci se spolkem Adalbert Stifter Verein z Mnichova a dalšími partnery a její úroveň posunout opět o kus výš,“ říká Dana Petrýdesová, ředitelka knihovny.

Více informací se nalézá na stránkách konference https://www.kvkli.cz/konference.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login