Detail aktuality

Komentovaná prohlídka v Rychnově přiblíží temné doby koncentračních táborů

25.01.2024 7:43

Druhá světová válka zásadně ovlivnila vývoj libereckého regionu a je proto bohatě zastoupena ve sbírkách Severočeského muzea. Válečné artefakty, především doklady nacistických zločinů, byly v poválečných letech soustředěny v Památníku nacistického barbarství v Liberci. Tato muzejní expozice byla otevřena již v roce 1946 a postupně zde vznikla kolekce několika tisíc předmětů souvisejících s okupací a válkou. Když pak byla expozice v bývalé Henleinově vile na liberecké Husově ulici roce 1964 zrušena, byly její sbírky přeneseny do depozitářů Severočeského muzea.

Po roce 2000 byly jmenované sbírky několikrát prezentovány na krátkodobých výstavách Severočeského muzea a byly i zapůjčovány pro výstavní projekty v České republice a v zahraničí. Kurátoři Severočeského muzea se odborně věnují mimo jiného právě historii válečných dějin a nacistické perzekuce v regionu – formou knižních monografií, příspěvků v časopisech, sbornících a na internetu, nebo pořádáním komentovaných prohlídek přímo v místech válečných událostí.

Jednu z takových prohlídek pořádá na konci ledna 2024 kurátor Severočeského muzea Lubor Lacina – procházku po Rychnově u Jablonce nad Nisou zaměřenou na tamější koncentrační tábor a pomníčky, které připomínají utrpení vězňů. Uskuteční se symbolicky na Mezinárodní den památky obětí holocaustu, v sobotu 27. ledna 2024. Účastníci se sejdou v 11 hodin na konečné městského autobusu v Rychnově u Jablonce nad Nisou u vlakového nádraží a budou hodinu až hodinu a půl pohybovat v oblasti bývalého tábora za nádražím, v Nádražní ulici směrem na náměstí, případně na hřbitově v Rychnově.

Akce je zdarma. Doporučuje se teplé oblečení, nebude mít příliš pohybu. Další dotazy organizátor rád zodpoví na telefonním čísle 603 581 331.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login