Detail aktuality

Kolem Josefodolské přehrady na Královku

01.09.2017 6:54

Jizerské hory lákají na spoustu výletů či jen odpočinkových procházek. Má pozvánka je na procházku po Jizerkách po nenáročné cestě s dobrým povrchem a malým převýšením.
Vyrazit na túru je nejlepší od Hrabětic z parkoviště u kapličky širokou asfaltovou silnicí. Cesta pokračuje lesem k hrázi Josefodolské přehrady na Kamenici. Poté začne asfaltka asi po kilometru klesat a před Vámi se objeví hladina vodní nádrže Josefův Důl. Je to nejrozs...áhlejší vodní dílo Jizerských hor a z výšky je na vodní nádrž opravdu překrásný pohled. Toto vodní dílo zásobuje pitnou vodou Liberecko a Jablonecko. Po chvíli chůze se před Vámi objeví přehradní hráz. Zabočte na ni a přijdete na skalnatý ostroh se třemi domy, které jsou sídlem správy Josefodolské přehrady. Nachází se tu také informační panel se zajímavými údaji o přehradě a její stavbě.
Dále můžete pokračovat na druhou hráz, na jejímž konci se k cestě přidá žlutá turistická značka, která vede z Josefova Dolu. Jděte po této žluté značce až na konec přehrady, kde se před Vámi ukáže rozcestí. Zabočíte vpravo do lesa, pořád po žluté turistické značce. Tudy dojdete k bývalé osadě Kristiánov, slavné sklářské osadě, založené roku 1775. Výroba skla tu byla až do roku 1882. Ze sklářské osady zbylo už jen jedno stavení, které bylo po rekonstrukci přeměněno na muzeum s expozicí sklářství a přírody Jizerských hor. Tu si můžete prohlédnout. Poté pokračujte po modré turistické značce na Novou Louku. Na Nové Louce uvidíte tmavou budovu s věžičkou – lovecký zámeček Nová Louka, kde se scházejí všichni turisté díky velmi oblíbené restauraci.
Z Nové Louky je možné vyrazit po žluté turistické značce na rozhlednu Královka. Jedná se o 24 m vysokou rozhlednu, ze které se Vám za dobrého počasí naskytne úchvatný pohled na Jizerské hory a Krkonoše. U rozhledny najdete také restauraci. Poté dojdete po zelené turistické značce zpátky do Hrabětic.


Pozvánka na akci:
Mariánská sklářská pouť 2017 na jediný den v roce 2. září 2017 vrátí na Kristiánov výrobu skla a bižuterie. Je připraven trh s dobovým zbožím a ukázkou řemesel, atrakce pro malé i velké. Uskuteční se rovněž poutní mše svatá.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login