Detail aktuality

Knihovna se vrací do normálního režimu. Roušky a rozestupy ale zůstávají

25.05.2020 16:41

Do původního stavu se z většiny vrátily poměry v Krajské vědecké knihovně v Liberci. Bibliotéka opět nabízí půjčování a vracení, internet, kopírování, denní tisk, studium a další služby. Nadále zůstává v platnosti omezená provozní doba a dodržování hygienických podmínek stanovených vládou. Návštěvníci knihovny musí mít roušku nebo jinou ochranu dýchacích cest a je nutné zachovávat předepsané dvoumetrové rozestupy. Další podmínkou vstupu do knihovny je dezinfekce rukou.

Knihy a další dokumenty čtenáři vracejí v hale u okénka označeného jako Návraty a po dezinfekci rukou mohou už volně jít do půjčoven i studoven a vybírat si knihy či listovat v novinách nebo časopisech podle chuti, navštívit dětskou nebo hudební knihovnu. Zpřístupněné je už i kopírování, skenování nebo vyhledávání na internetu. Lze také využít studovnu nebo studijní boxy.

Základním cílem těchto doporučení je bezpečný návrat veřejných knihoven k široké nabídce služeb bez hygienického ohrožení veřejnosti či vlastních zaměstnanců. Proto zatím probíhá vracení dokumentů odděleně od půjčování a knihy zůstávají v takzvané preventivní karanténě po dobu 72 hodin.

Koronakrize byla ale i k něčemu dobrá. Mnozí návštěvníci uvítali novinku – samoobslužné zařízení, na kterém si mohou sami vybrané knihy jednoduše a během chvilky vypůjčit.

Otevírací doba hlavní budovy je od pondělí do pátku od 9 do 17 hodin, senioři mohou přednostně přijít v době od 9 do 11 hodin. Pobočky Vesec, Ruprechtice a Králův Háj jsou otevřeny v pondělí a ve čtvrtek od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin. Definitivní návrat k běžné otevírací době a plnému rozsahu služeb se plánuje od září.

Na červen knihovna připravila několik akcí – ve spolupráci s Národním památkovým ústavem například na 4. června pozvánku na hrad Bezděz,  o sezoně hradů a zámků se bude ještě hovořit i 16. června na přednášce Jak se opravuje zámek. Chystají se i dva hudební pořady – 11. června Rock pod rouškou jazzu a 24. června večer vážné hudby s tématem Ruská symfonie 19. století. Počet návštěvníků akcí bude muset být omezen tak, aby se v sále zachovaly dvoumetrové rozestupy. Na červen je také připraveno několik výstav, jedna z nich na obzvláště aktuální téma VODA – SUCHO.

Knihovny se bohužel dotkne důsledek epidemie a hospodářský pokles ve finanční oblasti. Zřizovatel – Liberecký kraj – byl nucen snížit příspěvek knihovně o deset procent.

„Úsporná opatření jsme přijali ve všech rezortech Libereckého kraje, tedy i v případě rezortu kultury, památkové péče a cestovního ruchu, kam knihovna spadá. Osobně doufám, že návštěvníci námi zřizovaných institucí — muzeí, galerie a také knihovny — zachovají všem těmto kulturním stánkům přízeň. Zároveň chci všechny požádat o shovívavost a pochopení situace. Spadli jsme z období vysokých příjmů do velkého propadu, a to ještě nevíme, jaký bude závěrečný účet. Nedokážeme to vyřešit jinak, než právě úsporami na všech úrovních,“ prohlásila Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Také dotace ze statutárního města Liberec je pokrácena o 500 tisíc. Město Liberec pro letošek zrušilo i vypisování výzev v grantových programech – knihovna tam vždy žádala o příspěvek na lektorné a honoráře přednášejících. Musíme se tedy uskrovnit, což se promítne do snížené nabídky kulturních a vzdělávacích pořadů. Šetření se dotkne celého rozpočtu, mj. také nákupu knih a dalších dokumentů.

„I přes tato opatření má stále knihovna svým příznivcům co nabídnout. Věříme, že brzy zmizí obavy, které možná někteří lidé z návštěvy veřejných budov mají a do knihovny opět začnou chodit ve větší míře - ať už za knihami nebo za kulturou či vzděláním. Ostatně, letos je to už 20 let od dokončení stavby liberecké knihovny a jejího předání do užívání v listopadu 2000. Věříme, že spolu se čtenáři budeme moci toto výročí i když skromně, ale přesto – na podzim oslavit," řekla ředitelka knihovny Blanka Konvalinková.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login