Kniha roku

Život bez rukávů / Deník Josefa Jíry z let 1970/1971 s předmluvou Bohumila Hrabala

13.02.2020 10:45

K velké reprezentativní výstavě Josefa Jíry (1929-2005), kterou liberecká galerie uspořádala k umělcovým nedožitým devadesátinám, vydala také originální publikaci Život bez rukávů. Jedná se o unikátní deník Josefa Jíry, který si umělec psal a kreslil během svého tříměsíčního pobytu v protialkoholní léčebně U Apolináře v Praze. Název stejně jako obsáhlá předmluva pochází od malířova přítele Bohumila Hrabala, ten se také o první samizdatové vydání deníku zasloužil. Přátelství spisovatele a malíře Josefa Jíry bylo hluboké a trvalo několik desítek let. Publikaci proto doplňuje studie o výjimečném vztahu těchto umělců, která osvětluje jejich názory a podobné osudy. Liberecké vydání se od samizdatového liší větším počtem autorských kreseb, které grafik knihy Roman Karpaš naskenoval z původního deníku. Malíř několika lehkými tahy mistrně vystihl jak atmosféru v léčebně, tak i podobu a charakterové rysa spolupacientů. Publikace Život bez rukávů byla obohacena o vybrané reprodukce obrazů Josefa Jíry, patrně nejznámějšího malíře spjatého s naším regionem. Kniha zaznamenala ohlas v mnoha médiích, jejich recenzi otiskly Lidové noviny
30. 8., autorka Blanka Frajerová), o knize informovalo též Právo (27. 7. Jan Šída) a Klub knihomolů (4. 8., informace o výstavě a knize byly doplněny citátem z knihy). Redaktorka Českého rozhlasu Lucie Fűrstová připravila pořad, který odvysílala stanice Vltava. Bohumil Hrabal oceňoval i značnou literární úroveň textu, zcela jistě se mu líbil Jírův způsob psaní, jeho smysl pro humor a v neposlední míře i statečnost, s níž se utkal s životními problémy. Sám sebe označil Hrabal za „zapisovatele života“ a Jírův deník má podobný charakter.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login