Kniha roku

Mapy Jizerských hor - Mapy Gór Izerskich

14.02.2020 7:19

Severočeské muzeum v Liberci vydalo v roce 2017 v rámci česko-polského projektu „Prezentace starých map Liberecka a Jizerských hor jako součást přeshraničního kulturního bohatství“ výpravnou dvojjazyčnou publikaci, která se stala prvním tištěným souborem regionálních map oblasti Jizerských hor, Liberecka a Krkonoš. Kniha vycházela ze společných projektů Severočeského muzea v Liberci, Technické univerzity v Liberci, krkonošského muzea v Jelení hoře a wroclawské univerzity. Autorský tým se zaměřil při studiu starých map na oblast turistiky, vodohospodářství, hranic, geologie a v několika kapitolách také na ukázky současného studia map. Knihu tvoří kombinovaný katalog od nevýznamnějších map autorů – Josefa Matouschka a Gustava Adolfa – až po bezejmenné mapy. Většina map je také představena i v detailních skenech, což umožňuje jejich pohodlné čtení. Zároveň byly vytvořeny čtyři zcela nové mapy lokalit v Jizerských horách, na kterých jsou představeny různé aplikace mapového základu a následně vyvození souvislostí. Například zaniklou osadu Velká Jizera může čtenář studovat prostřednictvím knihy nejen po stránce topografie, ale i geologické a magnetometrické.

Druhé, Gűnterem Fiedlerem recenzované vydání publikace Mapy Jizerských hor zahrnuje výsledky výzkumů, které proběhly v uplynulých dvou letech. Mezi nejzásadnější počiny patřilo prozkoumání Globicovy mapy Frýdlantského panství, která byla v národní galerii částečně rentgenována a snímkována v IR spektru. V knize jsou zveřejněny první výsledky. Projekt Mapy Jizerských hor se tak stal odrazovým můstkem pro dlouhodobý výzkum a druhé vydání tuto skutečnost reflektuje. Kniha je opět ve dvojjazyčném, česko-polském provedení a je k dispozici v Severočeském muzeu a v libereckém Knihkupectví Fryč.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login