2019

Pohádky skřítka Penízka

14.02.2019 7:46

Pohádky skřítka Penízka pojí příjemné s užitečným. Děti si díky nim snadněji zodpoví řadu otázek spojených s vyděláváním, utrácením a šetřením i životními hodnotami. Dozví se základní pojmy ze světa financí, seznámí se s různými situacemi typu setkání se zlodějem či podvodníkem. Zamyslí se, co budou chtít v dospělosti dělat a proč. Uvědomí si smysl tvoření úspor a porozumí snadněji skutečnosti, že když potřebují peníze, půjčky nejsou konečným řešením. Děti i rodiče si při předčítání pohádek ujasní, že ani s vyděláváním a prací se to nemá přehánět, že odpočinek a zábava mají ve šťastném životě své místo.

Jak a proč kniha vznikla?
Jako ekonomka a matka jsem s dětmi začala probírat téma peněz ve chvíli, kdy naše nejstarší dcera šla do první třídy. Považovali jsme ji za dostatečně rozumnou na to, aby začala samostatně hospodařit s vlastními mincemi, nestačilo však dát prvňáčkovi peněženku a čekat, že bude své drobné spravovat dle rodičovských představ. Hned první den nakoupila sobě a kamarádkám sladkosti v takovém množství, že všechno utratila. Rady typu „Nech si něco na zbytek týdne!“ neměly moc úspěch. Dostali jsme se do situace, kdy došlo na nedovolený výběr drobných mincí z mojí peněženky. Začala jsem přemýšlet, jak téma hospodaření uchopit a Ladě vysvětlit, na co peníze jsou a jak je má spravovat, aby dobře vyšla i s málem.
Hledala jsem způsob, jak dceři smysluplně vysvětlit pojem peníze v souvislosti s hodnotami a situacemi, které se s nimi pojí.  Nápad na pohádky se objevil jednoho dne ráno v mé mysli, uchopila jsem ho s nadšením a pustila se do psaní příběhů. V té době se pohádky staly malým tajemstvím mezi mnou, manželem a dětmi. Užívali jsme si večerní rodinné čtení pohádkových příběhů a další den odpoledne společně malovali pohádkové hrdiny a rozebírali situace, které se v příbězích objevily.
 
Doplnila jsem každou pohádku soborem otázek, které pomohou zároveň rozvíjet diskusi na dané téma. Uvědomila jsem si, že kniha pomůže i dalším rodičům rozvíjet finanční gramotnost jejich dětí a vydala ji nejprve v elektronické a následně i v tištěné podobě. Pohádky jsou v elektronické a tištěné podobě dostupné na www.pohadkyskritkapenizka.cz

Kniha obsahuje celkem 10 pohádek, přičemž mezi hrdiny je například malá Andulka, která se kamarádí s kouzelnou bankovkou Stovkou, rytíř Lesan, který se vypracoval z chudého chlapce na váženého rytíře. Nahlédnete i do žabího světa, kde se jedna rodinka nepřiměřeně zadlužila. Možná vás však zaujme příběh dvojčat Davídka a Kateřinky nebo rošťáčků Ríši a Míši, kteří se vydávají hledat poklad. Zamilujete si i napraveného Toníka, kterého velká láska k jedné dívce pomohla navést na poctivou cestu v pohádce s názvem Jezerní víla. Kniha je napsaná pro holky i kluky ve věku 5 až 8 let, do příběhů se však s chutí začtou všichni, kdo mají rádi pohádky.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login