2019

Perličkové ozdoby z Poniklé

14.02.2019 7:46

Knížka Perličkové ozdoby z Poniklé zachycuje jedinečné řemeslo výroby vánočních ozdob z dutých skleněných perlí. Tato výroba patří k českému kulturnímu dědictví a je jedinečná i v celosvětovém měřítku. Cílem knihy bylo nejen popsat technologii, ale zejména ukázat ukotvenost tohoto svérázného řemesla přímo v Poniklé. Knížka je jedinečná také zachycením krkonošského nářečí (či jeho zbytků) ve vyprávění jednotlivých výrobců.
Významnou součástí knihy jsou podrobné návody na výrobu perličkových vánočních ozdob, díky nimž si alespoň část perlařského řemesla může vyzkoušet úplně každý. Návody doposud nebyly v takto ucelené formě vydány.
Kniha je první prací v českém jazyce, komplexně se věnující výrobě perličkových vánočních ozdob v krkonošské Poniklé. Při jejím vzniku autorka pracovala s archivními zdroji, zachytila vyprávění pamětníků i současných výrobců a využila svého rodinného i pracovního propojení s firmou Rautis v Poniklé. Fotografie pro knihu zhotovil renomovaný fotograf Tomáš Brabec, grafického zpracování se zhostili liberečtí grafici Tomáš Votoček a Kamila Pajerová.
Úvod knihy tvoří poudačka Marie Kubátové „Tříbro chudejch“, která v krkonošském nářečí popisuje, jak Krakonoš pomohl chudým horalům k výdělku tím, že je naučil perličkové řemeslo.
V první kapitole s názvem „Od skleněné trubice až k ozdobě“ se čtenář podrobně seznámí
s jednotlivými výrobními postupy - je zde popsán současný způsob výroby s přesahem do historie. Druhá kapitola „Foukané perle v historickém kontextu“ ve zkratce shrnuje historii sklářských firem, věnujících se tomuto oboru na Jablonecku a v Poniklé a okolí. Další kapitola „Perlařské řemeslo v Poniklé“ se soustřeďuje přímo na Poniklou a jednotlivé výrobce. Sleduje historii jednotlivých dílen a jejich osudy.
Čtvrtá kapitola „Jak se žije perlařům“ seznamuje čtenáře s živým řemeslem - šest výrobců zde vypráví nejen o tradici výroby v jejich rodinách, ale i o svých zkušenostech a úskalích, které toto řemeslo přináší. Součástí této kapitoly je i zachycení perlařského řemesla v lidové slovesnosti, zejména v písničkách. Čtenář se také dozví, že se duté skleněné perle používají na zdobení lidových krojů v mnoha zemích světa.
Následuje nejobsáhlejší část knihy - podrobně rozkreslené a popsané návody na výrobu 22 různých perličkových ozdob v pěti různých obtížnostech. Na konci publikace se nachází glosář perlařského názvosloví. Závěrem je uvedený podrobný poznámkový aparát, seznam použitých pramenů a literatury a popis fotografií s jejich zdrojem.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login