2019

Obchodníci v Rakouském císařství Stružnice - Praha - Vídeň

14.02.2019 7:46

Kniha Obchodníci v Rakouském císařství Stružnice - Praha - Vídeň, unikátním způsobem zachycuje profesní i osobní život kupecké rodiny na pozadí událostí druhé poloviny devatenáctého století. Nabízí zajímavý pohled na všední život na vesnici a práci kupců v 19. století. Obsah knihy čerpá z dochovaných dopisů a listin ze života kupce Franz Josefa Wünsche, rodáka ze Stružnice, jež zde žil v letech 1812-1871. Ze všech dostupných dobových dokumentů, dobových fotografií a unikátní pozůstalosti F. J. Wünsche se podařilo zachytit život, význam rodinných vazeb, propojení soukromých a obchodních vztahů. Odchod Franz Josefa Wünsche z rodné Stružnice do velkoměst, Prahy a Vídně. Odchod z venkova do města, vývoj, který se odehrál v mnoha dalších rodinách, byl spojený s nadějí v ekonomickou nezávislost a v lepší život. Kniha v krátkosti zachycuje také historii Stružnice a jezvecké textilní továrny Franz Wöhle a synové. Dotýká se vědních oborů historie, nauky o lidové kultuře, nebo sociologie.
Autorsky se na knize kromě regionálního badatele Petra Fletchera, který dokumentuje historii svého bydliště, obce Stružnice, také Reinhard Selz, stružnický rodák, nyní žijící v Magdeburgu a působící zde jako antikvář, a překladatelka, českolipská rodačka Zděna Slavíková z Havlíčkova Brodu. Ta přeložila české texty do němčiny a části německých textů do češtiny. Také díky tomuto autorskému týmu je tato kniha mementem přátelství, spojuje lidi a překonává hranice a jazykové rozdíly.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login