2018

Hrádek nad Nisou, vyprávění o městech a lidech

15.06.2018 11:05

Autor – Marek Řeháček (Jan Pikous, Petr Polda, Roman Sedláček, Vít Štrupl)

Titul je vlastivědnou publikací, která přináší dostupný pohled na minulost a současnost nejen města Hrádku nad Nisou, ale také širší oblasti příhraničního prostoru. Přičemž akcentuje i úspěšnou obnovu vazeb mezi územím v okolí Hrádku nad Nisou a sousedním německým a polským příhraničím, zejména interakcí mezi obyvateli a jejich sdruženími.

Určitá netradičnost knihy je v tom, že je vytvořena jako dílo vícevrstevnaté. Předně je zde populárně-naučně popisována historie území okolo dnešního Trojzemí od středověku až do počátku 21. století. Druhou vrstvu jsou ale zastavení na jednotlivých zajímavých místech města, která jsou prezentována tak, aby se mohla stát zajímavým cílem turistů či tak, aby se o jejich minulosti v souvislostech mohli co nejvíce dozvědět místní obyvatelé. Další vrstvou knihy jsou ilustrace, které jsou uchopeny s dlouhými popiskami tak, aby sloužily nejen jako určité doplnění k hlavnímu textu, ale mohou sloužit i jako zcela samostatný informační zdroj i pro čtenáře, pro které je hlavní text příliš náročný či dlouhý. Ilustracemi jsou kombinací kreseb „malíře Hrádecka“ Petra Ferdyše Poldy, fotografií Víti Štrupla a Romana Sedláčka a historických pohlednic a materiálů, vesměs ze sbírek lidí z Hrádecka. Přestože publikaci pro město Hrádek nad Nisou připravilo liberecké nakladatelství, zcela podstatné bylo zapojení autorů, kteří na Hrádecku žijí, či zde mají kořeny. Krajina okolo města je pro ně literárním a badatelským tématem již více jak dvě desetiletí. Nejedná se tedy o jakousi knihu „na klíč“, kterou by pro menší město v kraji vytvořil koordinovaný kolektiv odborníků na různé oblasti, ale o dílo, které vznikalo přímo v místě a důležité pro ně jsou osobní vazby, znalost prostředí a zachycení osobitého genia loci krajiny na Nise. 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login