Detail aktuality

Kaple i lavička. Výlet okolím Cvikova ukáže zručnost dávných skalních tesařů

15.02.2024 12:42

K málo navštěvovaným a v lesích ukrytým místům nedaleko Cvikova zavede nenáročný výlet krajinou Lužických hor. Ukáže zručnost dávných obyvatel tohoto regionu, kteří vytesávali do skal všelijaké zajímavosti.

„Počasí je téměř jarní a vybízí pěším výletům. Řada tipů na výlet je po tradičních a velmi známých trasách, ale právě nečekaná a nepříliš známá místa často přinášejí nejlepší zážitky. Okolí Cvikova není vyhledávaným turistickým cílem našeho kraje. Právě proto může překvapit,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Cestu lze začít u rozcestníku se žlutou turistickou značkou v Drnovci. Po několika stovkách metrů ji dělí lesní rozcestí. Kousek od něj stojí z pískovce vytesaná skalní kaple. V roce 1934 prošla renovací, přičemž byly zčásti vytvořeny nové architektonické prvky, například sloupy. 

Nedaleko se nalézá soustava skalních masivů s vytesanou lavičkou v pískovcové skále – Karlův odpočinek. Lavici vytesali členové místní sekce Horského spolku a věnovali ji svému předsedovi Karlu Beckertovi. Nad lavicí je vyryt eliptický medailon. Na náklady obce koncem září roku 2014 lavici u Karlova odpočinku pomocí jasanového dřeva zrenovoval Patrik Mataj. Tesání laviček do pískovcových skal bylo ve své době ve většině pískovcových oblastí poměrně rozšířeným zvykem.

Dále pokračuje trasa po žluté. Zhruba po půl kilometru zavede k osm metrů hluboké jeskyni, kde působila koncem druhé světové války partyzánská ilegální skupina Waltera Hofmanna, nazvaná Waltro. Hofmann za druhé světové války ukrýval uprchlé ruské zajatce a vytvořil z nich i partyzánskou skupinu, která podnikala v okolí diverzní akce.

Výlet je vhodný i pro méně zdatné turisty, pro všechny milovníky přírody a rodiny s dětmi.

 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login