Detail aktuality

Kam za šlechtici? Na hrad, zámek, do knihovny i galerie

03.05.2019 7:46

Ve znamení dvou významných místních šlechtických rodů Gallasů a Clam-Gallasů se nese letošní rok v Libereckém kraji. Národní památkový ústav si v rámci projektu s názvem Gallasové a Clam-Gallasové: Noblesa severních Čech připravil celou řadu akcí, výstav a prohlídek.

Ty na řadě hradů, zámků a dalších zajímavých cílů návštěvníkům přiblíží a představí osobnosti, události a místa spjatá s tímto rodem.

„Liberecký kraj sám neorganizuje k tomuto tématu žádné akce. Proto se rozhodl přispět Národnímu památkovému ústavu částkou 300 tisíc korun na cyklus akcí, pořádaných v jím spravovaných objektech. Příspěvkové organizace kraje také přispějí k tématu, konkrétně Oblastní galerie v Liberci má v letošním plánu výstavu nazvanou Spravedlnost bez bázně: Gallasové a Clam-Gallasové v Čechách. Začne 13. prosince letošního roku a potrvá do 1. března roku příštího. Ve svých besedách se bude tomuto tématu věnovat také liberecká Krajská vědecká knihovna,“ uvedla radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje Květa Vinklátová.

Stěžejními objekty šlechtických oslav jsou v Libereckém kraji hrad a zámek Frýdlant, hrad Grabštejn a zámek Lemberk – někdejší rodová panství Clam-Gallasů.

Ve Frýdlantu na zámku lze letos navštívit speciální prohlídky spojené s rodem Clam-Gallasů, podívat se do běžně nepřístupné knihovny vybudované tímto rodem, popřípadě si prohlédnout v Rytířském sále portréty a erby majitelů. Pro milovníky klasické hudby budou připraveny dva hudební večery na téma Hudba doby Gallasů a Clam-Gallasů I. a II.

Hrad Grabštejn pro návštěvníky na letošní sezonu připravil mimo jiné speciální prohlídky pro děti, veterinární muzeum, ale i řadu dalších zajímavostí. Bude možno se těšit například na Clam-Gallasovské Velikonoce, Den dětí u Clam-Gallasů, Létohrátky aneb Clam-Gallasovská (za)hradní slavnost, v rámci Dne evropského dědictví pak na akci „Grabštejn za Gallasů a Clam-Gallasů“ nebo v zimě na sklonku roku na Advent u Clam-Gallasů.

Zámek Lemberk v červnu zpřístupní Bredovskou zahradu s komentovanou prohlídkou a představením panelové výstavy, věnované proměnám zahrady a okolí za Clam-Gallasů.

Největší akcí roku bude Hradozámecký den. Uskuteční se 31. srpna na Lemberku, Frýdlantu a Grabštejně, kde večer jeho program vyvrcholí.

Národní památkový ústav připravil pro návštěvníky zapojených objektů slevu na vstupném. Snížené vstupné na hradě Grabštejn a zámku Lemberk získají ti, kteří na pokladně jednoho objektu předloží vstupenku za plné vstupné z toho druhého, popřípadě z hradu a zámku Frýdlant. Sběratelé turistických známek a turistických vizitek se můžou těšit na clam-gallasovské speciály.

Vše o projektu Gallasové a Clam-Gallasové: Noblesa severních Čech, informace o chystaných akcích, zapojených objektech a zajímavostech najdete na stránkách projektu www.npu.cz nebo i na stránkách krajského úřadu https://kultura.kraj-lbc.cz/vyroci-akce.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login