Detail aktuality

Kam za krásným výhledem? K železnobrodskému kostelíku Na Poušti

21.08.2020 7:42

Jeden z nejkrásnějších výhledů na malebné údolí Jizery, v němž se rozkládá Železný Brod, je od tamního kostelíka sv. Jana Nepomuckého Na Poušti. Tato méně známá, ale přesto pozoruhodná stavba shlíží dolů na město už od 18. století.

Z centra Železného Brodu je to ke kostelu jen kousek. Jde o malou vycházku, kterou však korunuje velká odměna: překrásný výhled,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Kostelík sv. Jana Nepomuckého nechal vystavět hrabě Karel Josef Des Fours roku 1769. Stavba vznikla pravděpodobně dle projektu Antona Schmidta a stojí na místě bývalé poustevny — odtud pochází název Na Poušti. Roku 1860 opravil kapli Franz Vincenc Des Fours-Walderode z Mont-Athienville a zřídil v ní rodinnou hrobku.

Kapli zdobí na vápně malovaný hlavní oltář od neznámého autora, jenž představuje klečícího Jana Nepomuckého. Mezi další vybavení kostelíku patřil vedlejší oltář sv. Josefa Umírajícího, který je v současné době k vidění na zámku Hrubém Rohozci. Varhany pocházely od Jana Gottwalda ze Semil.

V původním kostelíku byly tři zvony, ale za 2. světové války byly zrekvírovány a použity k výrobě zbraní. Současný zvon pochází z věžičky strážního domku, který byl postaven vedle kostela.

Stavba je viditelná téměř z celého Železného Brodu. Kudy k ní? Z náměstí Masarykovou ulicí ve směru na Semily. V Pelechovské ulici se zhruba 100 metrů od křižovatky na Koberovy zahne doprava; celá trasa je značena zelenou turistickou značkou.

Kostelík má vynikající akustiku, a proto tu mají tradici koncerty vážné hudby. Výtěžek ze vstupného přispívá k postupné opravě kostela. Od roku 1997 se zde pořádají i tradiční poutě.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login