Detail aktuality

Jde zesílit prach? Aleš Čermák se o to pokouší na nové výstavě v Lázních.

15.12.2017 7:34

Výstava Aleše Čermáka je poslední z letošního cyklu představujícího finalisty Ceny Jindřicha Chalupeckého pro rok 2016. Zesilovač prachu, což je název výstavy, může evokovat technologie, sci-fi i surrealistickou poetiku – tato nedoslovnost až určitá kryptičnost je pro Čermákovu tvorbu charakteristická. Liberecká výstava navazuje na výzkumný projekt, který umělec zahájil během své stáže v Londýně letos na jaře. Ve snímku AiS&SiA se Čermák soustředí na lokální socio-politicko-technologická témata s globálním přesahem. Na liberecké výstavě se věnuje všem známému fenoménů dronů a jejich vojenského, resp. bojového využití a tzv. asymetrické válce. Video, které je instalováno v prostředí navozujícím atmosféru počítačových her střílecího typu, je složeno z koláže záběrů posbíraných na internetu, které zachycují válečné konflikty na Blízkém Východě, propagandistická videa i DIY (do-it-yourself) návody na sestavu dronu. Čermákovi ovšem nejde bezvýhradně o racionální analýzu jednoho konkrétního fenoménu – zajímají jej širší struktury a procesy, ať jsou to ekonomicko-politické mechanismy globálního kapitalismu, tvorba historie a paměti, formy a úlohy zobrazení nebo technologický pokrok spojený s post-humánním vývojem světa. Součástí výstavy jsou vedle scénograficky instalovaného videa také dvojjazyčné autorské noviny s texty Aleše Čermáka. V nich autor absorboval impulzy vědy, filosofie i poesie. Noviny obsahují mj. český překlad audia použitého ve videu a návštěvníci galerie si je mohou zdarma odnést.

Oblastní galerie Liberec je příspěvkovou organizací Libereckého kraje. Galerie je otevřená denně mimo pondělí od 10 do 17 hodin, každý čtvrtek do 19 hodin. Každý čtvrtek je vstup zdarma.

 

 Kurátorka: Tereza Jindrová (Společnost Jindřicha Chalupeckého)

 

Termín konání: 14. 12. 2017–4. 3. 2018

Místo konání: Oblastní galerie Liberec, sál 1NP

Produkce a kontakt: Markéta Kroupová (marketa.kroupova@ogl.cz, 724 834 547)

 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login