Detail aktuality

Jaro v Českém ráji provede krajinou kouzel a magických příběhů

18.04.2023 13:52

Úchvatnou krajinou plnou skalních měst, romantických údolí i historicky zajímavých staveb je Český ráj. Stojí za prokoumání zblízka, nabízejí se však i možnosti prohlídky z výšek.

„Na jaře Český ráj ožívá návštěvníky v mnohem větší míře, takže doporučuji výlet dobře načasovat, nejlépe mimo víkendy,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Turisty lákají skalní vyhlídky Krkavčí skála či Kde domov můj v Besedických skalách. Kdo chce obdivovat rozmanitost místních rozhleden, může se nechat okouzlit netradiční Čížovkou tyčící se do výšky ve tvaru jehlanu nebo rozhlednou u Lomnice nad Popelkou, jež byla vybudována na úpatí nájezdové věže skokanského můstku.

Pro ty, co nemají rádi výšky, je k dispozici nejnižší rozhledna na světě.  Nachází se nedaleko Semil a k jejímu zdolání je třeba sestoupit jeden schod dolů. I zde, pod úrovní země, se však otevřou výhledy na panorama Krkonoš i Jizerských hor.

Cyklistům i pěším výletníkům poslouží flipbook na webových stránkách Českého ráje. Elektronický průvodce doporučuje 28 tipů na pěší výlety a množství cyklotras. Nechybí tipy pro bezbariérové výlety pro invalidy či matky s kočárky. Vydat se lze například po okruzích nazvaných Po stopách Albrechta z Valdštejna či Okolo zámku Humprecht a hradu Kost. Je dobré nevynechat tradiční ukázku lidové architektury Dlaskův statek v Dolánkách u Turnova, který otevřel stálou expozici Od jara do zimy. Ta se věnuje tradičnímu zemědělství v Pojizeří.

Český ráj je také místem plných kouzel a magických příběhů. O tom je možno se přesvědčit při putování Za pověstmi Českého ráje. Stačí zakoupit v některém z infocenter Cestoknížku a vydat se za dobrodružstvím, které provede regionem s legrací, překvapením i poučením. Děti mohou na vybraných výletních místech sbírat razítka, za které obdrží drobné ceny.

Další tipy na zajímavé výlety se nalézají na sociálních sítích @regionliberec a na webových stránkách www.liberecky-kraj.cz.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login