Detail aktuality

Hlasujte v internetové soutěži pro obnovu smržovských varhan

01.07.2020 15:13

Máme vybráno. Tak se jmenuje celostátní soutěž, která se věnuje podpoře veřejných sbírek určených na pomoc památkám a kulturnímu dědictví České republiky. Až do posledního prázdninového dne lze na internetu hlasovat a určit, mezi které sbírky se rozdělí 100 tisíc korun. Soutěží se ve třech kategoriích; lze udělit také čestné uznání.

Za Liberecký kraj se soutěže účastní sbírka ve prospěch rekonstrukce kostela sv. Archanděla Michaela ve Smržovce. Tato pozdně barokní stavba z let 1767 až 1781 v roce 1967 vyhořela a nyní prochází postupnou obnovou. V loňském roce započala oprava varhan: nejprve se přistoupilo k obnově menšího nástroje umístěného v zábradlí na kůru. Letos následuje restaurování velké varhanní skříně, jehož předpokládané náklady činí 540 tisíc korun.

„Cením si každé občanské iniciativy, která napomáhá obnovám památek. Často není v silách vlastníka nákladnou rekonstrukci zvládnout a právě zájem místních může znamenat velký posun. V oblasti bývalých Sudet, kde má málokdo z nás své kořeny, to bývá složité. O to větší hodnotu taková iniciativa má,“ řekla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Hlasovat a podpořit památku lze prostřednictvím webového odkazu https://www.mamevybrano.cz/soutez-2-kolo. Slavnostní vyhlášení výsledků se bude konat 15. září v pražském dominikánském klášteře.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login