Detail aktuality

Hlasujte pro krajský nástěnný kalendář v celostátní soutěži

10.04.2018 9:28

Svůj unikátní nástěnný kalendář, vydaný u příležitosti 100. výročí založení Československa, přihlásil Liberecký kraj do celostátní soutěže „Kalendář 2018“. Kromě odborné poroty, která bude posuzovat celkovou výtvarnou úroveň řešení, originalitu a inovativní přístup zpracování, kvalitu polygrafického zpracování a společenský přínos, může v soutěži do 23. dubna 2018 hlasovat také veřejnost. A to prostřednictvím webu http://kalendarroku.cz/soutez/hlasovani.

Kalendář vyšel v nákladu 2 000 kusů a v současné době je téměř rozebraný. „Setkali jsme se s mimořádným zájmem veřejnosti. Dokonce máme reakce z některých škol, že jej po jednotlivých listech využívají jako pomůcku pro názornou výuku o stěžejních okamžicích dějin a jejich dopadu na území našeho kraje. Věřím, že díky výbornému výtvarnému zpracování Jana Bažanta a díky tomu, že kalendář nese řadu informací zpracovaných historiky našich muzeí, zůstane i po uplynutí roku součástí archivů nejen rodin,“ komentuje zájem o kalendář Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Na dvanácti listech jsou v návaznosti na zásadní historické události posledních sta let vyobrazeny vybrané momenty spjaté s naším regionem.  „Chtěli jsme především obyvatelům Libereckého kraje připomenout historii, kterou prošel sever Čech od roku 1918. Z motivů v kalendáři jsme také udělali putovní výstavu, která je od března k vidění v deseti městech našeho kraje. Tam také nabízíme poslední výtisky kalendáře,“ doplňuje Květa Vinklátová.

Na obsahu kalendáře pracovali, kromě radní Květy Vinklátové, také kurátoři a historikové třech krajských muzeí a galerie, jmenovitě Markéta Kroupová, Alžběta Kulíšková, Ladislav Smejkal, Lubor Lacina, David Marek a Tomáš Cidlina.

Z oblastí zásadních pro Liberecký kraj se v kalendáři objevilo lyžování, sklářství, turistika, architektura a industrializace. Z klíčových událostí to je vznik Československa a jemu předcházející Rumburská vzpoura, neblahá etapa obsazení republiky nacistickým Německem, osvobození Československa v roce 1945 a následný odsun německého obyvatelstva, znárodňování a kolektivizace, okupace v srpnu 1968, ale také Sametová revoluce a odchod sovětských vojsk i vstup do Evropské unie.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login