Detail aktuality

Historii lyžování přiblíží nové muzeum v Podkrkonoší

13.12.2023 14:40

Skijácké, sáňkařské a bruslařské artefakty z celoživotní sbírky kantora a trenéra lyžařů Aleše Suka je ke zhlédnutí v novém Muzeu lyžování v Dolní Branné, které vzniklo v nejstarší zachovalé stavební památce obce.

„Krkonoše jsou doslova nabité lyžařskou tradicí. Pochází odtud řada vynikajících lyžařů, kteří reprezentovali naši zem v různých lyžařských disciplínách. Je skvělé, že zpřístupňují své sbírky dalším generacím,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Budova, která sloužila původně jako škola, byla postavena v roce 1747. Prošla kompletní rekonstrukcí a umožnila tak vznik muzea, které je otevřeno každou sobotu od 9 do 11 a od 13 do 17 hodin, v ostatní dny pak po telefonické domluvě.     

Roubenka čp. 1 sloužila coby školní budova do roku 1877. V průběhu dalších 150 let v ní byla fara, byt faráře a jeho hospodyně, ale i trafika. Naposledy sloužila jako školní družina a rekreační objekt, dokud ji neodkoupila obec a neumožnila tak vznik muzea.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login