Detail aktuality

Hipoturistika – hit doby. Za koňmi do Krkonoš i na Frýdlantsko

15.10.2021 12:40

Nejkrásnější pohled na svět je z koňského hřbetu, praví okřídlený citát. A právě turistika na koních neboli hipoturistika se v posledních letech stává stále oblíbenějším způsobem rekreace. Vyjížďka na koni umožní objevit skrytá zákoutí, kam nevedou silnice ani cyklostezky. V Libereckém kraji nabízí tyto služby řada institucí, které uspokojí začátečníky i ostřílené jezdce.

„Jsou pochopitelně kraje, které jsou protkané hipostezkami a také chov koní je tam tradiční. Vede samozřejmě Pardubický kraj. U nás je ale také tento typ stezek a nalézá se tu několik půvabných míst, kde je možné se ubytovat a užít si krajinu z koňského hřbetu,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Klasické vyjížďky na koních do přírody si mohou zájemci vychutnat v rodinné stáji s poetickým názvem U Šťastného kopýtka ve Vrchlabí, která v zimě nabízí horseskijoring, tedy jízdu, při níž kůň táhne za s sebou lyžaře nebo sáňkaře. V létě je pak v nabídce horseinlineriding, kdy je koněm tažen jezdec na in-line bruslích.

V Ludvíkově lze využít ubytování v kempu Horses & Holidays, který svým návštěvníkům umožňuje vyjížďky do hor nebo po větrných pláních Frýdlantska.

Zrekonstruovaný historický Zámecký dvůr Černousy ve Frýdlantském výběžku nabízí nejen ubytování, pořádání různých akcí, ale i možnost ustájit koně včetně kompletní péče. Navíc zde prodávají hovězí a skopové maso v bio kvalitě a kdo chce, může si vyrazit na lov nebo zarybařit.

Jsou i tací, kteří mají rádi koně, ale zároveň k nim cítí určitý respekt, který jim nedovolí na něj nasednout. V tom případě lze doporučit výlet na Ranč Srbsko, kde si lze užít pohodovou vyjížďku kočárem malebným okolím Českého ráje.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login