Detail aktuality

Frýdlantské městské hradby jsou dotekem středověku

18.05.2021 6:44

Vzpomínku na časy dávných věků dodnes vyvolávají dochované zbytky městských hradeb nedaleko centra Frýdlantu. Pro toto město, stejně jako pro mnoho ostatních v Česku i zahraničí právě hradby představovaly důležitý opevňovací prvek, který umožňoval v případě ohrožení uzavření a ochranu města.

„Městské hradby a jejich pozůstatky také dávají v současnosti místním i návštěvníkům na vědomí, kde město začínalo a končilo. Je zajímavé sledovat, jak a kterými směry se v pozdějších dobách rozrůstalo,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Městské opevnění Frýdlantu je zčásti zachováno jako volně stojící zdi, zčásti pak jako zdivo včleněné do současné zástavby. Hradby byly původně omítnuty a zpevněny kamennými věžemi  s branami.

První písemná zmínka o hradbách je uvedena v urbáři z roku 1381. Stavební podoba věží však naznačuje, že mohou pocházet z období kolem poloviny 14. století. Na přelomu 16. a 17. století prošly rekonstrukcí. Globicova mapa z roku 1660 zobrazuje hradby, příkop i parkán s baštami. Hradby byly udržovány až do roku 1774. Poté došlo k rozprodání a částečnému poboření.

Dolní brána byla stržena roku 1831 a okrouhlá věž, která ji chránila, pak roku 1888. Horní brána i s věží zanikla roku 1847. Nejdéle odolávala takřečená Nová brána v empírovém slohu z roku 1792, která byla odstraněna až v roce 1947. 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login