Detail aktuality

Exponát měsíce července - Severočeské muzeum v Liberci na Krajském úřadě

17.07.2018 10:17

Vratislav Karel Novák (1942–2014) patří od počátku 80. let  k nejvýznamnějším autorům českého šperku a kovových mobilních plastik 2. poloviny 20. a počátku 21. století. Mezi nejvýznamnější realizace kovových mobilních plastik patří bezesporu exteriérová plastika Stroj času – Metronom v Praze na Letné a dále realizace plastiky Krystalová věž v Cincinnati Ohio. Jeho ojedinělé šperky oscilují na pomezí tělesných objektů a šperku samotného.

Nová akvizice Severočeského muzea představuje šperky z 80. let s využitím nerezoceli a skla/zrcadel v kombinaci s profesionální fotografií na modelech. Tyto šperky jsou na tehdejší dobu a názor na šperk naprosto výjimečné a autor si s nimi vydobyl místo nejen na české, ale také na mezinárodní scéně soudobého šperku. Byly prezentovány nejen na výstavách, ale mnohé z nich se dnes nacházejí ve veřejných i soukromých sbírkách po celém světě. Osobnost tohoto autora se zapsala do podoby současného českého autorského šperku vlastní výjimečnou tvorbou, ale také dlouholetým pedagogickým působením v pozici vedoucího ateliéru Kov a šperk na VŠUP v Praze a pokračováním v ateliéru Design kovu a šperku na ZČU v Plzni.

Vratislav Karel Novák je významným autorem, žijícím a aktivně působícím v regionu Jablonecka a Liberecka, kde žil a tvořil již od počátku 60. let. Dosud byl ve sbírce Severočeského muzea zastoupen pouze jednou prací z poloviny 90. let a dvěma modely mobilních plastik. Jeho práce z 80. let 20. století jsou důležitým dokladem vývoje českého autorského šperku a najdou své významné místo v nové expozici užitého umění Severočeského muzea. Soubor šperků bylo možné zakoupit díky finanční podpoře z Akvizičního fondu Ministerstva kultury ČR a účelové dotaci z Libereckého kraje.

Popisky:

Čelenka se zpětným zrcátkem, nerez ocel, zrcadlo,

Náhrdelník, nerez ocel, zrcadlo, 1988

Jehlice, nerez ocel, zrcadlo, 1984

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login