Detail aktuality

Dům řemesel v Kryštofově údolí je ukázkou lidové architektury

02.11.2020 7:53

Roubené chalupy, podstávkové domy, zvoničky i lidová architektura. To vše  představuje bohatství, které dokládá um řezbářů, tesařů i obyvatel zdejšího kraje. Některé historické památky jsou přístupné celoročně, jiné zase,  mimořádně, třeba při tradičních Dnech lidové architektury.

Mezi ty známé patří například Dlaskův statek v Dolánkách u Turnova nebo Žijící skanzen v Jindřichovicích pod Smrkem. „Pojďme si ale představit i některé z dalších zajímavých objektů, jako například Dům řemesel v Kryštofově údolí. Jde o hodnotnou a věrně dochovanou ukázku lidové architektury,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Jedná se o částečně roubený dům z přelomu 18. a 19. století s hrázděným patrem, který má trojdílnou dispozici rozšířenou přízemním druhým traktem. Hlavní část budovy kryje sedlová střecha s vikýři.

Ve stavení, jež se nachází ve střední části Kryštofova údolí, pořádají manželé Michálkovi pravidelné výstavy, keramické kurzy pro děti i dospělé, dílny pro mateřské a základní školy i pro běžné návštěvníky. V domě funguje také obchůdek s vlastní tvorbou Michálkových v rámci ateliéru AMi; jen nyní, v době koronavirové pandemie, dům načas utichl.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login