Detail aktuality

Dotace z kraje pomůže libereckým divadlům, botanické zahradě i zoo

11.11.2020 15:57

Současná koronavirová pandemie neblaze poznamenává kulturní i společenské instituce v Liberci. Kvůli vládním opatřením zůstávají uzavřené scény divadel, bez návštěvníků zůstala také zvířata v zoologické a expozice rostlin v botanické zahradě. Rada kraje proto schválila poskytnutí dotace z krajského rozpočtu ve výši 4.557.146 korun na pomoc těch příspěvkových organizací zřizovaných městem, jejichž význam překračuje hranice regionu.

Statutární město Liberec rozdělí peníze mezi zoologickou a botanickou zahradu, Naivní divadlo a Divadlo F. X. Šaldy. „Je to účelová neinvestiční dotace. Navrhovaná podpora je určena na částečné pokrytí propadu příjmů z tržeb, které by mělo zajistit funkční provoz těchto organizací v období od 1. září do 31. prosince tohoto roku,“ objasnila  Květa Vinklátová, náměstkyně hejtmana pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Jde o druhou část z desetimilionové dotace, kterou poskytl kraj Šaldovu a Naivnímu divadlu, stejně jako botanické a zoologické zahradě, na jaře, a která měla činit nejvýš polovinu propadu příjmů dotčených příspěvkových organizací. „Organizace využily více než polovinu této částky. Vzhledem k tomu, že podzimní vlna pandemie znovu zavřela jejich brány, rozhodli jsme se pomoci i v tomto období,“ řekla Vinklátová.

Kraj a město si s dotováním svých příspěvkových organizací pomáhají již řadu let, byť se v uplynulých letech jednalo spíše o menší podporu. V loňském roce přistoupily Liberec a Liberecký kraj ke vzájemné dohodě podpory investic v poměru 10 milionů ze strany Libereckého kraje do městských organizací a 5 milionů ze strany města do těch krajských, jimiž jsou Krajská vědecká knihovna, Severočeské muzeum a Oblastní galerie. V roce 2020 tento princip narušila pandemie koronaviru a Liberecký kraj se rozhodl k jednostranné pomoci, určené právě na částečné pokrytí propadu tržeb těchto organizací.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login