Detail aktuality

Do Českého ráje za princeznou Jasněnkou a létajícím ševcem

23.02.2022 16:36

Výlet, při kterém si  lze užít výhledy z rozhledny, hradní věže a krásných skalních vyhlídek nabízí putování Českým rájem, které zavede i na místa, kde se odehrával děj známých pohádek. Výlet je dlouhý 12 kilometrů a je možné jej podniknout v jakémkoliv ročním období.

„Blížící se jaro vybízí k rodinným výletům. Vyrazit s dětmi často znamená připravit pro ně zajímavou motivaci. A právě místa, která jsou spojená s natáčením pohádek, takovou motivací mohou být,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Autobus vyveze z Turnova na zastávku Pulečný-Kopanina, odkud je to už jen kousek do kopce po žluté k cihlové rozhledně Kopanina. Po zdolání 94 schodů do výšky 18 metrů se otevře jedinečný výhled na Český ráj i jeho dominanty, na Černostudniční a Ještědský hřeben nebo Krkonoše.

Po modré značce se dále sestupuje okolo Mandlové hory ke zřícenině hradu Frýdštejnkterou proslavila televizní pohádka O princezně Jasněnce a létajícím ševci. Hlavní, již z dálky viditelnou dominantou a také nejlépe zachovanou částí hradu je velká válcová věž postavená na nejvyšším skalisku, která měří 15 metrů a dá se na ni vystoupat.

Cesta pokračuje po Zlaté stezce Českého ráje okolo kapličky Krista Trpitele na okraj Voděrad, kde modrou značku nahradí červená. Ta dovede do skalního města Drábovna s krásnými skalními vyhlídkami na údolí řeky Jizery, divokými roklinami a také zbytky skalního středověkého hrádku Drábovna, který dostal své jméno po loupežníkovi Drábovi.

Trasa dále povede z kopce dolů přes Borek, Bukovinu do Dolánek, kde stojí roubený Dlaskův statek, a kde za návštěvu stojí také Dům přírody Českého ráje. Cesta zpět do Turnova vede po modré podél Jizery.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login