Detail aktuality

Dny lidové architektury zaujaly tisíce lidí, rekordmanem byl Beranův hostinec v Trávníčku

29.09.2022 7:19

Již podesáté mohli lidé v regionu navštívit v červenci v rámci Dnů lidové architektury vybrané historické objekty a zúčastnit se programu, v němž nechyběly ukázky hudebních, divadelních a folklórních vystoupení, řemeslných dílen, ukázek tradičních řemesel, přednášek, vyprávění o historiích objektů a jejich obnovách.

Letos zavítaly na patnáct míst, které se do Dnů lidové architektury zapojily, více než dva tisíce sedm set lidí. Rekordmanem byl Beranův hostinec v Trávníčku, kde se vystřídalo přes pět set návštěvníků. Největší zájem je zejména o nové objekty, které zatím nebyly přístupné.

Nově mohli návštěvníci zavítat do myslivny v Karlově u Josefova Dolu, do bývalé Bohatické rychty, do roubené chalupy č. p. 94 v Železnici nebo do Zemanova statku ve Stanovém.

„Zaznamenáváme zvýšený zájem o návštěvu v historických objektech. A nejedná se jen o jednotlivce, ale i celé rodiny. Přijíždějí jak za památkou samotnou, tak také za programem, který majitelé na mnoha místech chystají,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Novinkou pro letošní jubilejní ročník bylo zpřístupnění lidové architektury ze sedla bicyklu. Program Za společným dědictvím na kole i pěšky si klade za cíl popularizovat zajímavé objekty lidové architektury, zejména podstávkové domy, podél cyklostezek a pěších tras na území Libereckého kraje, Ústeckého kraje a okresu Görlitz.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login