Detail aktuality

Dny evropského dědictví - Severočeské muzeum v Liberci

04.09.2017 14:19

Severočeské muzeum na tento rok připravilo i jednu novinku – kromě hlavní budovy na Masarykově ulici v Liberci zpřístupní také Památník Jiřího Harcuby v Harrachově, který je nově v jeho správě. Tato chalupa je byla rodinou věnována do správy Severočeského muzea v Liberci v intaktním stavu v roce 2016.

K vidění je zde jedinečná zachovaná brusírna skla z počátku 20. století s kompletním vybavením a dobové vybavení interiérů tak, jak jej rodina slavného českého rytce skla a med...ailéra užívala.

Jiří Harcuba (1928–2013) byl český sklářský výtvarník, medailér, je známý také jako autor české pětikoruny. Tvořil mince, medaile a skleněné reliéfy s portréty slavných umělců, vědců, politiků. Byli mezi nimi například Jan Amos Komenský, Albert Einstein, Franz Kafka nebo Antonín Dvořák. Harcubovo dílo je vysoce ceněno ve světě, přednášel i na zahraničních vysokých školách.

V sobotu 9. září budou mít zájemci z řad veřejnosti jedinečnou příležitost navštívit památník této významné osobnosti a zúčastnit se komentovaných prohlídek, které povede kurátorka Kateřina Nora.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login