Detail aktuality

Den vítězství připomene Krajská vědecká knihovna výstavou o válečných hrdinech a seminářem o říšské župě Sudety

04.05.2022 7:42

Dvěma akcemi si připomene Krajská vědecká knihovna v Liberci 77. výročí konce druhé světové války v Evropě. Ve spolupráci s Československou obcí legionářskou Jednotou Liberec uchystala druhý ročník venkovní výstavy Bojovali, abychom žili, která se věnuje životním osudům Liberečanů, kteří se zúčastnili II. československého odboje. U příležitosti jejího zahájení se v knihovně také uskuteční seminář na téma Liberec v Říšské župě Sudety.

„V letošním roce výstava představí životní příběhy Čechoslováků nejen ze zahraniční armády, ale také z řad domácího odboje. Zastoupeni zde budou volyňští Češi, němečtí antifašisté,  bojovníci ze Slovenského národního povstání, hrdinové od Tobruku a Dunkerque nebo příslušnice britských ženských pomocných leteckých sborů WAAF. Mezi uvedenými jsou i dva čestní občané města Liberce,“ prozradil Jan Hnělička, autor výstavy.

Výstava bude k vidění na výstavních panelech před knihovnou, slavnostní vernisáž se uskuteční ve čtvrtek 5. května od 16 hod. Potrvá do 12. července.

„Všichni si v posledních týdnech a měsících mnohem více uvědomujeme naléhavost informovanosti lidí o historických souvislostech, na jejichž základě žijeme život bez válek a v míru. Naše země má ve své historii válečné hrdiny a jejich vzpomínky a jejich životy je třeba neustále ukazovat a připomínat. Právě u příležitosti Dne vítězství se tohoto úkolu chopila Krajská vědecká knihovna a připravila bohatý program,“ řekla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Veškeré biografické záznamy vybraných odbojářů byly zpracovány v rámci online databáze Regionálních osobností Libereckého kraje, kterou vytvářejí pracovníci Krajské vědecké knihovny v Liberci, a která je dostupná na webu www.osobnostilibereckehokraje.cz. Výstavu podpořily Liberecký kraj a statutární město Liberec.

„Rád bych poděkoval Janu Hněličkovi, autorovi projektu databáze regionálních osobností a tvůrci této výstavy, která hrdiny odboje připomíná. On sám je vnukem zasloužilého válečného veterána, brigádního generála Stanislava Hněličky. Hrdinské činy bojovníků proti nacistickému bezpráví si zaslouží naši úctu a na příslušníky odboje, kteří mnohdy položili své životy za svobodu projevu, demokracii a sebeurčení, bychom neměli nikdy zapomínat. Nebýt jich, nikdy bychom nedostali šanci o dějinách přemýšlet,“ uvedl hejtman Martin Půta.

U příležitosti zahájení výstavy Bojovali, abychom žili II se ve stejný den od 16.30 ve velkém sále ve 2. patře uskuteční seminář Liberec v Říšské župě Sudety, na kterém přednášející z krajské knihovny, Technické univerzity Liberec a Ústavu pro studium totalitních režimů Praha představí hlavní město sudetské župy ze tří tematických pohledů: odboj – perzekuce – nacismus.

Těší mě, že může liberecká knihovna svým dílem přispět k připomenutí událostí z doby 2. světové války. Za přípravou těchto akcí i za realizací projektu Regionální osobnosti Libereckého kraje je skryto velké množství systematické a usilovné práce. Za to velmi děkuji kolegům a spolupracovníkům z knihovny v čele s historikem Janem Hněličkou,“ doplnila Dana Petrýdesová, ředitelka Krajské vědecké knihovny v Liberci.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login