Detail aktuality

Cesta do Pekel - pozvánka na výlet

21.04.2017 9:37

Každý čtvrtek bych Vás ráda pozvala k zajímavému výletu po Libereckém kraji. Jako první pozvánku jsem si vybrala návštěvu Národní přírodní památky Peklo u České Lípy, která se nachází v údolí Robečského potoka mezi obcí Zahrádky u České Lípy a městem Česká Lípa. Jedná se o maloplošné chráněné území, které bylo vyhlášeno již roku 1967. Údolím je vedena naučná stezka Peklo, hojně navštěvovaná zejména na jaře kvůli kobercům kvetoucích bledulí.

Výlet do údolí Peklo můžete podniknout buď z České Lípy, nebo ze Zahrádek. Časově výhodnější je však dojet vlakem z hlavního nádraží Česká Lípa do Zahrádek a absolvovat trasu po červené značce – 9km (shodné s turistickým značením) opačným směrem.

Národní přírodní památka Peklo
Těšit se tu můžete na zajímavě upravené skály z dřívějšího osídlení, naučnou stezku (informační tabule, či tištěný průvodce s čísly na trase). Procházka se svažuje k nivě Robečského potoka, a proto vede po dřevěném chodníčku. Z obou stran vás postupně obstoupí pískovcové stěny a vy můžete sledovat podle ročního období okolní květenu i rozmanitý prales v soutěsce. Území je především ceněno z biologického hlediska jako lokalita bohatá na ohrožené druhy rostlin (bledule jarní, prvosenka vyšší, stulík žlutý aj.) a živočichů (výr velký, ledňáček říční, skorec vodní). Na cestě jsou i různé průlezy, skalní tunely a samozřejmě lávky. Vykoukne na vás i skalní obydlí s vytesanými okny. V místě, kde se mezi  skalami zdvihá v průrvě stará cesta, stál vlevo na skále hrad Frýdlant. Dnes už jsou tu jenom známky terénních úprav. Ujít si určitě nenechte ani skalní osadu s názvem Karba, kde dodnes pulzuje život.

Zahrádky
Mezi lety 1560 a 1592 nechal Jan z Vartenberka v Zahrádkách postavit na místě starého hrádku renesanční zámek, který se původně uváděl pod názvy Nový Vítkovec a Nový zámek. Zámek v Zahrádkách sloužil dříve pro přípravu zahraničních studentů na našich školách. Bohužel roku 2003 vyhořel a od té doby se hledají finanční zdroje na jeho opravu. V obci lze nicméně obdivovat lidové stavby a technickou památku, železniční viadukt nad Robečským potokem, který byl postaven roku 1898 o výšce 24 a délce 209 metrů.

Novozámecký rybník
U Zahrádek se nachází Novozámecký rybník, který napájí Robečský potok a je národní přírodní rezervací z roku 1933 (348 ha). Území mokřadů poskytuje stanoviště pro cca 200 druhů ptáků. Rybník byl založen za doby vlády Karla IV. Voda přitéká do rybníka vytesaným kanálem ve skále tzv. Mnichovskou průrvou a odtéká Novozámeckou průrvou (kanál 175 m dlouhý, 7 m široký, 14 m hluboký). Průrvy z doby Karla IV. jsou technickými kulturními památkami.

Kompletní popis a mapa trasy: http://1url.cz/7tVNd

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login