Detail aktuality

Českolipské Vlastivědné muzeum a galerie budou v lednu a únoru 2018 uzavřeny

21.12.2017 12:58

Také v roce 2018 bude Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě od 1. ledna do 28. února pro veřejnost z technických důvodů uzavřeno.

Muzeum se pro veřejnost uzavírá hned z několika důvodů. Vzhledem k rozsahu expozic a vytíženosti muzea během návštěvnické sezóny, která začíná každoročně na začátku března (v roce 2018 to bude ve čtvrtek 1. března) a končí 31. prosince, je nutné provést rozsáhlejší opravy a údržbu expozic i jejich prostor. Tyto zásahy jsou pro chod muzea nezbytné, a to jak z provozních důvodů, tak z hlediska návštěvnického komfortu.

V roce 2018 bude dokončena rozsáhlá a dlouhodobá rekonstrukce stálé expozice o historii Českolipska, která bude odrážet nejnovější informace a výsledky historického výzkumu.

Mimo tuto dlouhodobou rekonstrukci stálé historické expozice připravujeme i řadu dalších úprav, technických inovací a především doplnění stávajících expozic o nové exponáty a sbírkové předměty.

V roce 2018 bude také pokračovat zavádění prezentace některých prostor, které přímo souvisejí s původní funkcí klášterního areálu. Prohlídka muzejních expozic a výstav tak bude současně prohlídkou ojedinělého klášterního komplexu. K tomuto budou využity především prostory kaplí Loreta a Nejsvětější Trojice a Svaté schody. Ve stálých přírodovědných expozicích plánujeme instalovat nové druhy především exotických živočichů.  

V době uzavření muzea budeme také připravovat a instalovat novou celoroční výstavu „100 let“. Jedná se o rozsáhlou výstavu, která připomene sté výročí založení Československé republiky. Prostor ambitu, kde bude výstava instalována, nabízí dělení prostoru na 28 nik, z nichž každá bude nositelem jednoho obrazu či tématu z dějin republiky. Jednotlivá témata jsou rozpracována formou velkoformátových fotografií, trojrozměrných exponátů, doplňujících novinových článků, dobových tiskovin a rekvizit.

I pro rok 2018 tedy připravíme našim návštěvníkům řadu nových úprav a doplnění stálých expozic. Pravidelní návštěvníci našeho muzea se tak budou moci těšit na zcela nové exponáty a zážitky v našich rozsáhlých vlastivědných expozicích i připravovaných výstavách.

 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login