Detail aktuality

Českolipská výstava představí život Komenského jako komiks

30.05.2022 14:27

Symbolicky na Mezinárodní den dětí – 1. června – se ve Vlastivědném muzeu a galerii v České Lípě otevře unikátní výstava o Janu Amosovi Komenském. Koná se k výročí 430 let od jeho narození; život a dílo Učitele národů představuje netradičně: prostřednictvím komiksu.

„Výroční narození Jana Amose Komenského jsme si v Libereckém kraji připomínali v průběhu uplynulých měsíců mnoha způsoby. Komiks tu ale ještě nebyl. A právě to je forma, která je blízká mladé generaci, která i tímto způsobem může nahlédnout do života muže, který měl zásadní vliv na život nejen našeho národa,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje

Vlastivědné muzeum expozici doplní o knihy ze 17. a 18. století, mezi nimiž návštěvníci naleznou i nejznámější z Komenského titulů Labyrint světa a ráj srdce, Bránu jazyků otevřenou a Orbis pictus či učebnice Paula Conopaea, profesora gymnázia a převora kláštera v České Lípě.

Komenského příběh sepsala Klára Smolíková, svými obrazy ho doprovodil ilustrátor Lukáš Fibrich. Výstavu doplňují interaktivní prvky, jejichž autorkou je Andrea Koblasová. Pro děti budou připraveny pracovní listy k výstavě, na školní třídy se těší muzejní edukátoři.

V návaznosti na výstavu vyšla v nakladatelství Portál kniha S Komenským do komiksu, oceněná Zlatou stuhou za literární zpracování v kategorii literatura faktu pro děti a mládež. Kniha s podtitulem Únikovka s Amosem bude k zakoupení v muzejní pokladně.

Výstava je zapůjčena z Národního pedagogického muzea a knihovny J. A. Komenského a potrvá do 30. září.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login