Detail aktuality

Českolipská geologická výstava představí vznik Ještědského hřbetu

18.03.2024 14:14

Vznik Ještědského hřbetu, dominanty Libereckého kraje, přibližuje geologická výstava v Síni Josefa Maštálka, jež je součástí Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě. Potrvá od 19. března do 26. května a k vidění na ní budou fotografie z různých míst, animované video o vzniku Ještědského hřbetu od České geologické služby či unikátní soubor achátů a ametystů.

Leckdo žije v představě, že toto pohoří vzniklo sopečnou činností, ale opak je pravdou. „Ještědský hřbet nebyl doposud komplexně geologicky popsán, toto území je geologicky hodně složité, o čemž hovoří již vrcholové partie tvořené šedo-bílými kvarcitovými skalami. Mocné geologické procesy jednotlivých orogenezí formovaly tuto oblast do takzvaného krystalinika, které je tvořeno prastarými zejména metamorfity,“ upřesnil geolog Petr Mužák, autor výstavy.

„I když se zdá, že se jedná o výsostně odborné téma, zkušenosti nám říkají, že se lidé velice zajímají o svůj region ze všech možných úhlů pohledu. Jeho horské oblasti mají v srdcích místních navíc výjimečné místo, takže čekáme zvýšenou návštěvu výstavy,“ poznamenala Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Výstava je určena všem zájemcům, zejména však žákům a studentům, kteří mají zájem se něco dozvědět o petrologii, mineralogii a regionální geologii tohoto jedinečného území a seznámit se s jeho pestrou geologickou skladnou, pokochat se různými minerály, prohlédnout si pár zkamenělin, dočíst se něco o starých důlních dílech a jeskyních. V rámci výstavy bude ke zhlédnutí i unikátní soubor achátů a ametystů z oblasti mezi Prosečí pod Ještědem a Hodkovicemi nad Mohelkou, který pochází ze soukromé sbírky Jaroslava Šutáka.

V rámci doprovodného programu se uskuteční v sobotu 23. března o půl druhé odpoledne v klubovně muzea přednáška Petra Mužáka, následovat bude komentovaná prohlídka výstavy. V sobotu 13. dubna bude následovat geologická exkurze zaměřená právě na kvarcitové skály Ještědského hřbetu. Podrobné informace se nalézají na webových stránkách muzea www.muzeumcl.cz a sociálních sítích.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login