Detail aktuality

Bývalá vápenka představuje sedm století krkonošských osudů

15.02.2024 12:44

Za netradičním muzeem lze vyrazit kousek za hranice Libereckého kraje, do krkonošských Albeřic. Na osmiboké kamenné věži šachtové vápenky z 19. století tu vznikla v dřevěné nástavbě expozice, která formou krátkých příběhů představuje sedm století života v Albeřickém údolí.

„Možná jste o tomto muzeu nikdy neslyšeli. Může to být námět na výlet o jarních prázdninách nebo v o některém nadcházejícím víkendu. Nedozvíte se tu informace z „velké“ historie. Ale právě na životech běžných se tato historie podepsala. To je malých místních muzeích zajímavé,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Zdánlivě obyčejné příběhy zdejších lidí připomínají rozpolcenou historii Krkonoš, Čech, Evropy a celého světa. Z archivu informačního centra Veselý výlet v Horním Maršově bylo použito 143 převážně dobových fotografií, z nichž většina nebyla nikdy publikovaná. S pomocí pamětníků se během let povedlo pojmenovat zachycené lidi a spojit je s konkrétními událostmi. 

Klíče od expozice si lze vypůjčit denně v informačním centru Veselý výlet.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login