Detail aktuality

Brechschmiedovu kapli a Čertovu komoru obestírá tajemná pověst

30.04.2021 10:48

Řadou zákoutí, ke kterým se váží pravdivé nebo smyšlené příběhy a zkazky, se může pochlubit Liberecký kraj. Brechsmiedova kaplička z 19. století blízko Jiřetína pod Bukovou a od ní téměř 2 kilometry vzdálená Čertova komora jsou opředeny lidovou pověstí spojenou se životem kováře Andrease Kuntze řečeného Brechsmied.

„Rada míst je spojená s pověstmi či příběhy, které se tradují po generace. Pokud nějaké takové člověk navštíví a spojí si jej právě s podobným příběhem, stane se pro něj místem nezapomenutelným,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

 Na zeleně značené turistické cestě z Horního Maxova do Josefova Dolu na plochém žulovém kameni stojí šestiboká kaple seskládaná z hrubých kvádrů jizerskohorské žuly, které se říká Brechsmiedova kaple.

Na počátku 18. století žil v Dolním Maxově kovář Andreas Kuntze, který začal obchodovat se lnem. Zbohatl tak, že si mohl koupit hostinec Zlatá hvězda u Sychrova a peníze si od něj údajně půjčoval i sám kníže Rohan. Jeho úspěchy lidé tenkrát vnímali jako vykoupené spolčením s ďáblem. Na místě, kde se údajně čertu upsal, stojí tato kaplička, která nese podle kovářovy přezdívky jméno Brechsmiedova.

V nedaleké Čertově komoře na vrcholu Bukové hory v Jiřetíně se nalézá  polojeskyně z žulových balvanů, kde se Kuntze i nadále s ďáblem scházel. V noci se prý z jeskyně ozývaly údery kladiva do kovadliny a byly vidět záblesky pekelného ohně. Kováře mohla ze zakletí vysvobodit jen smrt nevinného dítěte. A k té opravdu došlo v roce 1863, kdy byl syn místního dřevorubce při hře zabit balvanem na nedalekém kopci Buková. Kovářova duše našla klid a Buková hora se svou Čertovou komorou získala tajemnou pověst.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login